Novinarima Al Jazeere produljen pritvor

Pritvor je trojici novinara produljen zbog nastavka istrage (Al Jazeera)

Trojici zaposlenika Al Jazeere – Mohamedu Fahmyju, Baheru Mohamedu i Peteru Gresteu, koji se već 13 dana nalaze u egipatskom pritvoru pod optužbom za “širenje lažnih informacija i pripadnost terorističkoj skupini”, produljen je pritvor za još 15 dana.

Pritvor im je, prema riječima odvjetnika, produljen zbog nastavka istrage, budući da se tereti kako su “snimali sigurnosne zvaničnike, predstavljali prijetnju po javnu sigurnost i mir, te da su radili bez dozvole” u Egiptu.

Fahmy se još tereti da pripada “terorističkoj skupini”, pri čemu tužitelji navode kako je član Muslimanske braće.

Nedavno su Muslimanska braća, pokret koji podržava svrgnuti predsjednik Muhamed Mursi, proglašena za terorističku organizaciju i još od srpnja traju njihova masovna uhićenja. Mnogima od njih već su počela suđenja.

Nekoliko televizijskih postaja zabranjeno je nakon vojne intervencije u srpnju, a novinari koji su radili za njih proveli su određeno vrijeme u pritvoru.

Zahtjev za puštanje

Al Jazeera je izrazila “apsolutno razočarenje” zbog načina na koji prijelazne egipatske vlasti tretiraju pritvorene novinare, te traži njihovo hitno i bezuvjetno puštanje.

Glasnogovornik Al Jazeere Ghassan Abu Hussein je poručio kako, “nastavljajući pritvor novinara, egipatske vlasti pokušavaju ušutkati Al Jazeeru i potkopati ulogu te kuće kao medijske organizacije”.

“Osuđujemo navode protiv naših zaposlenika od egipatskih vlasti, čime nas pokušavaju stigmatizirati, te time i dalje potiču nasilje protiv naših novinara koji rade na trerenu. To je sve dio veće antagonističke kampanje protiv nas”, poručio je Abu Hussein.

Podsjetio je kako “Al Jazeera Network djeluje legalno u Egiptu, ali da je zbog izvještavanja sa svih strana o tamošnjim događajima postala predmet ogromnog pritiska prijelazne vlade od državnog udara 3. srpnja 2013. godine”.

“Agresivna djela egipatskih vlasti protiv Al Jazeere uključuju hapšenja novinara, oduzimanje opreme i prekid satelitskih signala”, naveo je Abu Hussein.

Izvor: Al Jazeera i agencije