Pritvoreni novinari Al Jazeere nisu ispitani

Ekipa Al Jazeere English pritvorena je u Egiptu već 11 dana. Egipatske vlasti priopćile su da ih, iako je bilo planirano, iz sigurnosnih razloga tijekom dana neće prebacivati i ispitivati u drugoj ustanovi.

Trojica članova tima Al Jazeere English i dalje su u pritvoru. Mreža zahtijeva njihovo oslobađanje. 

Mohamed Fahmy, Peter Greste i Baher Mohamed optuženi su za širenje laži koje bi mogle naškoditi državnoj sigurnosti i priključivanje terorističkoj organizaciji. Ove navode Al Jazeera poriče.

“Nagovijestiti da je naše izvještavanje o situaciji u Egiptu pristrano ili, još gore, da prenosimo samo jednu stranu priče, nečuveno je. Nema apsolutno nikakvog opravdanja za produženje pritvora našeg tima”, kaže Al Anstey, generalni direktor Al Jazeere English. 

AJE pratila pošteno i nepristrano

Al Jazeera English inzistira kako je njezino praćenje događaja u Egiptu do sada bilo pošteno i nepristrano. 

Jedno od posljednjih javljanja Petera Grestea iz Kaira govori o odluci Vlade da Muslimansku braću proglasi terorističkom organizacijom.

“Sve u svemu, ono što Vlada pokušava postići ovim dekretom jest uspostaviti red i stabilnost te spriječiti ono što vide kao teroristička djela. Ali mislim da bi taj potez mogao imati suprotan učinak jer je u ljudima izazvao još više straha i uznemirenosti”, izvijestio je Peter Greste.

Peter Greste je nagrađivani dopisnik koji je izvještavao iz različith dijelova Afrike. Ranije je radio za BBC.

Muhammed Fehmi radio je za CNN, The New York Times i Crveni križ. Također je književnik. 

Anstey: Zahvalni smo na podršci

Baher Muhamed honorarno radi kao novinar Al Jazeere, a ranije je surađivao i s japanskom televizijom.

“Vrlo smo zahvalni za snažnu podršku koju smo dobili iz cijelog svijeta u vezi sa zahtjevima za oslobađanje našeg tima. Još jednom pozivamo egipatske vlasti da ih odmah puste”, rekao je Al Anstey.

Al Jazeera English neprestano je pratila obje strane priče u Egiptu. Izvještavala je o prvom pokretu protiv Muslimanske braće, od kada su došli na vlast, o uličnoj kampanji kojom se pozivalo na ostavku bivšeg predsjednika Muhameda Mursija.

Bio je 30. lipnja 2013. kada su na Trgu Tahrir milijuni Egipćana prosvjedovali protiv Mursija.
Od tada se izvještavalo i o sve većoj popularnosti zapovjednika vojske, generala Abdul Fattaha al-Sisija. 

‘Al Jazeeera glavna meta kampanje uznemiravanja’

S druge strane, Al Jazeera English pratila je i prosvjede osoba koje su se protivile vojnom udaru i obračunu sa Muslimanskom braćom.

“Od uklanjanja predsjednika Mursija, u srpnju prošle godine, egipatske vlasti sustavno guše sve medije koje smatraju pristašama Muslimanske braće, a Al Jazeera je glavna meta ove kampanje uznemiravanja”, kaže Delphine Halgand iz organizacije Reporteri bez granica.

Također, dvojica novinara Al Jazeere Arabic, Abdullah al-Shami i  Mohamed Badr, u pritvoru su već pet mjeseci.

Tim Al Jazeere English zatvoren je na drugom mjestu, u zatvoru Tori izvan Kaira. Ispituju ih državni tužitelji, iako protiv njih nije podignuta nijedna optužnica.

Izvor: Al Jazeera