Abbas: Želimo mir s izraelskim vlastima

Američki državni sekretar John Kerry (lijevo) završio je u ponedjeljak četverodnevne intenzivne razgovore na Bliskom istoku (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas kazao je da njegova zemlja ulaže velike napore kako bi bio postignut sporazum s izraelskim vlastima.

“Mi, kao Palestina, ozbiljni smo kada je ova tema u pitanju. Ukoliko postignemo mirovni sporazum to će biti za dobrobit cijelog arapskog i islamskog svijeta, a Izrael će biti dio tog mira”, rekao je on, prenosi agencija Anadolija.

Abbas je istakao da su optimistični o pitanju pregovora, budući da i američke vlasti ulažu velike napore.

“Želimo živjeti u miru s jevrejskim narodom, kao što je to slučaj s muslimanima i kršćanima u regiji”, poručio je palestinski predsjednik.

Abbas je zatim uputio čestitku povodom pravoslavnog Božića svim ljudima koji ga slave.

U palestinsko-izraelskim mirovnim pregovorima situaciju otežava činjenica da izraelske vlasti ne žele uopće pregovarati o određenim pitanjima, kao što su skoro 4,5 miliona palestinskih izbjeglica, jevrejska naselja i pitanje granica.

Kerry bez postignutog uspjeha

Izjava palestinskog predsjednika uslijedila je dan nakon što je američki državni sekretar John Kerry završio četverodnevne intenzivne razgovore na Bliskom istoku.

Kerry nije uvjerio Izraelce i Palestince da se priključe njegovom mirovnom planu, navodi agencija Hina.

Američke diplomate su polagale male nade u uspjeh desetog putovanja državnog sekretara u regiju.

Kerry je ispitivao stavove izraelskih i palestinskih čelnika o planu okvirnog sporazuma definitivnog rješenja granica, sigurnosti, statusa Jerusalema i sudbine palestinskih izbjeglica.

Jedan dužnosnik State Departmenta je precizirao da se razgovaralo o nizu dokumenata.

Pronalaženje kompromisa

Američki izaslanik za mirovne pregovore Martin Indyk je ostao u regiji da radi na pronalaženju kompromisa, rekao je jedan visoki američki dužnosnik.

Dan uoči Kerryjeva odlaska iz regije izraelska vojna uprava je najavila gradnju 272 stana u dva izolirana naselja na Zapadnoj Obali.

Kerry je više puta ponovio da Sjedinjene Države naseljavanja smatraju nezakonitima.

Izraelsko i palestinsko javno mnijenje, skeptičniji nego ikada nakon 20 godišnjeg mirovnog procesa, bili su nezainteresirani za Kerryjeva nastojanja.

Izvor: Agencije