Sirijski novinari u dva tabora

Sirijski mirovni pregovori ubrzo bi se trebali nastaviti u Švicarskoj, a obje strane se još bore kako bi ostvarile napredak. Novinari koji predstavljaju sirijske zaraćene strane se, također, susreću u Ženevi.

Napetost je bila velika na konferenciji za novinare glasnogovornika sirijske opozicije. Novinarka sirijske državne televizije želi znati šta koalicija misli o onome što naziva terorizmom u svojoj zemlji.

Louai Safi ignorira pitanje i zove osiguranje. To je uobičajena scena tokom razgovora “Ženeva 2”, na kojoj se nedostatak konsenzusa između političara odražava na medije.

“Za razliku od delegata zaraćenih strana u Siriji, novinari koji predstavljaju obje strane razgovaraju licem u lice. Oni komuniciraju i razmjenjuju mišljenja, a često se raspravljaju”, izvještava iz Ženeve reporterka Al Jazeere Zeina Khodr.

Bivše kolege

Rania Znoun je voditeljica na državnom kanalu Al Ikhbariya. Ovo je prvi put da se našla licem u lice s Vladinim neprijateljima. Ona ne vjeruje da je glasnogovornica Vlade, već braniteljica zemlje i njenog naroda. I zato smatra da su na udaru.

“I mi proživljavamo sukob. I mi smo izgubili kolege. Naša stanica je napadana. Sedam mojih kolega je ubijeno, a drugi su oteti. Nadam se da ćemo postići mir, ali ga nećemo prihvatiti ako bude nametnut izvana”, kaže Rania.

Ahmed Fakhouri bio je Ranijin kolega, prije nego što je prebjegao godinu dana ranije. I dalje se ne slažu o pitanju sukoba. Raspravljaju se o ličnim gubicima i o tome ko su prave žrtve sukoba. Fakhouri sada smatra da zaista može raditi svoj posao.

“Jednostavno moram reći istinu. Sad sam novinar i mogu kritizirati [sirijskog predsjednika Bashara] Al-Assada, a mogu kritizirati i opoziciju. Ja sam na strani svog naroda, ne na strani Assada, ne kao ti novinari. Žao mi ih je, jer su taoci Assadovog režima”, ističe Fakhouri, novinar televizije Ghad Arabi.

Preveliki jaz

Ramija Jarraha traži država. Bio je prisiljen napustiti Siriju nedugo nakon što je počeo ustanak. Gotovo tri godine kasnije on smatra da je jaz između suprotstavljenih strana prevelik.

“I jedni i drugi smo Sirijci. Zbog političkih razlika je nemoguće da živimo u jednoj zemlji. Kad ih vidim u stanju sam razgovarati o različitim temama koje nas dijele”, kaže ovaj opozicioni aktivista i novinar.

Razgovaraju, ali se ne slažu. To je turobna stvarnost, kaže Rami Jarrah, ali, ipak, to je stvarnost. Iako sjede u istoj prostoriji, čini se da ima malo prostora za pomirenje. Svaka strana smatra da je ona pravi glas Sirije.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Sirijski mirovni pregovori ubrzo bi se trebali nastaviti u Švicarskoj – a obje strane se još uvijek bore da ostvare neki napredak. Novinari koji predstavljaju sirijske zaraćene strane također se susreću u Ženevi.

Opkoljeni stari sirijski grad Homs, ovih je dana u žiži pregovora o rješenju sirijskog rata. Na dnevnom redu su se našli dostava humanitarne pomoći i moguća evakuacija žena i djece iz opkoljenog dijela grada. Uz tursko-sirijsku granicu, naša ekipa srela je mladića iz ovog grada, koji je tek nedavno uspio preći u Tursku.

Nema pomaka i nakon trećeg dana ženevskih mirovnih pregovora o Siriji. Delegacija sirijske Vlade i pregovarački tim sirijske opozicije saopćili su da neće napustiti ženevske mirovne pregovore, uprkos velikim nesuglasicama.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO