Studije: Facebook na putu iskorjenjivanja

Facebook je svom osnivaču Marku Zuckerbergu donio bogatstvo koje se procjenjuje na 19 milijardi dolara (Reuters)

Facebook je sličan zaraznoj bolesti, raširio se i sada je na putu prema iskorjenjivanju, te bi mogao izgubiti 80 posto svojih korisnika do 2017, kaže studija koju su provela dva studenta doktorskih studija na američkom univerzitetu Princeton.

Ti budući doktori nauka kažu da će najvažnija društvena mreža na svijetu, koja će sljedeći mjesec proslaviti deset godina postojanja, doživjeti ogroman pad korisnika.

“Dokazano je da se ideje, kao i bolesti, šire kao zaraza među ljudima, a potom umru”, kažu oni i pojašnjavaju da se radi o epidemiološkom modelu.

Loše prognoze

Zasnivajući zaključke na progresiji i padu MySpacea, prethodnika Facebooka, John Cannarella i Joshua Spechlere kažu da je Facebook imao svoj vrhunac 2012. i da će se suočiti s brzim propadanjem.

“Facebook će se suočiti s brzim padom u godinama koje dolaze i do decembra 2014. broj njegovih korisnika past će za 20 posto u odnosu na maksimalni broj”, pišu autori studije, koji ocjenjuju, također, da bi ta društvena mreža mogla izgubiti “80 posto korisnika, u odnosu na maksimalni broj, između 2015. i 2017. godine.”

Dosad je “fejs” bio uglavnom dobro prihvaćen, a svom je osnivaču Marku Zuckerbergu (29) donio bogatstvo koje se procjenjuje na 19 milijardi dolara.

Izvor: Agencije


Povezane

Pendžer i ples na terasi hotela Evrope je prošlost. Ovo je sadašnjost i budućnost, stoga „lajkanjem” do ljubavi.

Published On 28 Dec 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO