Indija: Grupno silovanje kao kazna

Broj prijavljenih seksualnih zločina u Indiji raste, uprkos strožijim zakonima i naporima vlasti (AFP)

Jednu ženu je, po naređenju seoskog vijeća, na istoku Indije silovalo 13 muškaraca, kao kaznu zato što je, navodno, imala vanbračnu vezu, saopćili su indijski mediji.

Vijeće sela u indijskoj saveznoj državi Zapadni Bengal je naložio da ta kazna bude izvršena nakon što je 20-godišnja žena zatečena s muškarcem iz druge zajednice, prenijela je agencija Tanjug.

Policija je zbog kazne silovanja, koju je seosko vijeće propisalo pošto su roditelji djevojke rekli da nemaju novca da plate novčanu kaznu od 25.000 rupija (otprilike 400 dolara) zbog vanbračne veze, uhapsila 13 ljudi.

Odluka seoskog vijeća

“Predsjednik seoskog vijeća je sazvao hitni sastanak na lokalnom trgu, na kojem su djevojka i njen ljubavnik zavezani za dva drveta i određena im je kazna od 25.000 rupija”, izjavio je policijski načelnik C. Sudhakar.

Dodao je da roditelji djevojke nisu imali da plate, pa je naređeno njeno silovanje, dok je muškarac oslobođen, pošto je pristao platiti kaznu u roku od sedam dana.

Uprkos strožijim zakonima i naporima vlasti da se u patrijarhalnom indijskom društvu promijene stavovi prema ženama, broj prijavljenih seksualnih zločina u toj zemlji raste.

Izvor: Agencije