Obećano 2,4 milijardi dolara za Siriju

UN je skupljanje sredstava opisao kao najvažnije u svojoj historiji za humanitarnu situaciju u Siriji (Reuters)
UN je skupljanje sredstava opisao kao najvažnije u svojoj historiji za humanitarnu situaciju u Siriji (Reuters)

Zapadne zemlje i arapske zemlje Perzijskog zaljeva obvezale su se da će za humanitarnu misiju Ujedinjenih naroda u Siriji, u kojoj je trogodišnji rat ostavio milione stanovnika bez doma, bez hrane i bez nade, osigurati svotu od 2,4 milijardi dolara.

Obećanje je uslijedilo nakon prošlomjesečnog poziva UN-a da se prikupi 6,5 milijarda dolara, najveće svote u historiji te organizacije koja procjenjuje da je sukob unazadio razvoj Sirije za 35 godina. Polovina stanovnika zemlje sada živi u teškom siromaštvu.

Sastanak Assada i Zarifa

Predsjednik Sirije Bashar al-Assad se u Damsku sastao sa šefom iranske diplomatije Mohammedom Javadom Zarifom i tom prilikom istakao da je narod Sirije i narodi nekih drugih zemalja regije shvatio “globalnu opasnost koju predstavlja terorizam vehabijske ideologije i da je za borbu protiv tog zla neophodna zajednička saradnja svih zemalja”, prenosi agencija Anadolija.
Sirijska državna novinska agencija SANA javlja da je i iranski ministar vanjskih poslova Zarif naglasio neophodnost uključivanja svih zemalja u borbu protiv terorizma i osiguranja mira i stabilnosti u regiji.
“Iran i njegov narod podržavaju napore ka uspostavi mira u Siriji. Sirijski narod ima isključivo pravo da odlučuje o budućnosti te zemlje”, poručio je Zarif.
Izrazivši odlučnost u smjeru intenziviranju bilateralnih odnosa Irana i Sirije, Zarif je također kazao da je vlast Irana voljna da na brojnim regionalnim pitanjima direktno surađuje sa sirijskim vlastima.

Kuvajtski emir, šeik Sabah al-Ahmed al-Sabah obećao je pomoć u iznosu od 500 miliona dolara, a SAD je najavio doprinos od 380 miliona dolara. Katar i Saudijska Arabija obećale su po 60 miliona, EU 225 miliona te Britanija 165 miliona.

Upozorenje SAD-a

Sjedinjene Američke Države obećale su donaciju uz upozorenje da neće uspjeti međunarodni napori da se olakša patnja Sirijaca ukoliko predsjednik Bashar al-Assad ne dozvoli dostavu humanitarne pomoći onima kojima je ona potrebna.

SAD je do sada donirao najviše novca Sirijcima.

Svota prikupljena prošle godine na sličnom okupljanju u Kuvajtu upotrijebljena je za nabavku hrane, lijekova, pitke vode, šatora, pokrivača i ostalih potrepština za stanovništvo Sirije. Ban je podsjetio da 30 posto od planirane svote u iznosu od 1,5 milijardi dolara donatori dosad nisu uplatili.
 
Sredstva su namijenjena raseljenim osobama i izbjeglicama iz Sirije, poprišta oružanog sukoba, u kojem je poginulo najmanje 130.000 osoba u 34 mjeseca, objavila je u srijedu službena kuvajtska agencija Kuna.
 
UN-ova voditeljica odjela za humanitarne poslove Valerie Amos rekla je da su sve strane u sirijskom sukobu pokazale potpuno nepoštivanje dužnosti koje im pripadaju u skladu s međunarodnim humanitarnim zakonima i zakonima o ljudskim pravima.

Dječija paraliza

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izvijestio je da je među sirijskom djecom ponovno prisutna dječja paraliza te posebnu zabrinutost izrazio zbog informacija o tomu da ljudi umiru od gladi. “Djeca, žene, muškarci ostaju u opkoljenim selima, gradovima i mjestima, gladni, bolesni i sve više gube nadu”, rekla je Amos na međunarodnoj konferenciji donora održanoj u Kuvajtu.

UN je zabrinut zbog pogoršanja humanitarne situacije u Siriji, te je skupljanje sredstava opisao kao najvažnije u svojoj historiji za humanitarnu situaciju.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je predsjedavao jednodnevnim ministarskim sastankom predstavnika 69 zemalja i 24 međunarodne organizacije.

Bivši premijer Velike Britanije, Gordon Brown, izaslanik UN-a za obrazovanje, rekao je da je obrazovanje sirijske djece važno koliko i dostavljanje hrane i lijekova izbjeglicama.

On je za Al Jazeeru izjavio da UN planira obrazovati 400.000 sirijske djece.

“Djeca su na ulicama, djeca prose, djeca rade, okreću se nasilju”, rekao je Brown.

Društveni problem

“Ako ništa ne uradimo, imaćemo veliki društveni problem s odlaskom izbjeglica u Liban i druga mjesta. Zašto bismo se trebali koncentrisati na obrazovanje? Da, bitno je obezbijediti sklonište, moramo omogućiti zdravstvenu njegu i druge stvari potrebne za preživljavanje. Međutim, ako se djeca ne obrazuju, gube nadu. Ne mogu planirati budućnost. Ne mogu misliti o poslovima kojima bi se bavili kada se rat završi. Završili bismo s generacijom koja je izgubila nadu u budućnost”, dodao je Brown.

Generalni sekretar također je kazao kako se nada da će mirovni pregovori koji bi 22. januara trebali početi u Švicarskoj, za pregovarački stol dovesti i sirijsku vladu i opoziciju.

“Nadam se da će to pokrenuti politički proces koji će omogućiti uspostavljanje tranzicijske vlade koja će imati sve izvršne ovlasti i realizirati ono najvažnije – okončati nasilje”, rekao je Ban.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Sirijski grad pao u ruke boraca povezanih s Al-Kaidom nakon višednevnih sukoba sa suparničkim pobunjeničkim grupama.

14 Jan 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO