Sirija: Opozicija zauzela strateški punkt

Vojska sirijske opozicije preuzela je kontrolu nad strateški važnim kontrolnim punktom Daraa, između Sirije i Jordana (Reuters)

Slobodna sirijska vojska (FSA) priopćila je kako je nakon četverodnevnih borbi sa snagama odanim režimu predsjednika Bashara al-Assada preuzela kontrolu nad jednim od dva glavna kontrolna punkta na sirijsko-jordanskoj granici.

Zapovjednik FSA Yasser al-Aboud potvrdio je agenciji Anadolija da su njegovi vojnici preuzeli punu kontrolu nad strateški važnim kontrolnim punktom Daraa, između Sirije i Jordana.

Al-Aboud izjavio je da je vojska režima koristila letjelice i artiljeriju pokušavajući da zadrži kontrolu nad prijelazom te potvrdio kako je najmanje 400 pripadnika FSA sudjelovalo u operaciji preuzimanja kontrole nad prijelazom Daraa.

Pritom je, doznaje se, najmanje osam pripadnika vojske ubijeno, a njih 14 ranjeno, dok su civilni gubici znatno veći – najmanje je 16 civila izgubilo život, dok je njih 60a-k ozlijeđeno tijekom operacije.

Informaciju o zauzimanju prijelaza Daraa prenijeli su i mediji bliski sirijskoj opoziciji, no Al-Assadov režim nije potvrdio takve izvještaje.

Osim tog prijelaza, na sirijsko-jordanskoj granici je i prijelaz Nasib.

Na granici dugoj 370 kilometara nalazi se i nekoliko ilegalnih graničnih prijelaza koje su sirijske izbjeglice koristile pri izlasku u zemlje na putu za Jordan.

Prema jordanskoj vladinoj agenciji za izbjeglice, procjenjuje se da je u Jordan došlo najmanje 515.000 sirijskih iseljenika.

Novi gubici za Assadove snage

Agencija Anadolija javlja i kako je najmanje 70 pripadnika snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada ubijeno u napadu pripadnika Slobodne sirijske vojske (FSA) na području Nasiriya u blizini sirijske prijestolnice Damaska.

Revolucionarno prijelazno vijeće Sirije navodi da su pripadnici FSA-e izveli napad na pripadnike 128. brigade, koja djeluje pri sirijskoj vojsci odanoj Assadovom režimu.

Prema istom izvoru, osim 70 ubijenih Assadovog vojnika, uništena su i četiri, a zaplijenjeno pet tenkova.

FSA navodi da je 128. brigada držala pod kontrolom skladišta goriva i oružja, a da je napad bio odgovor na jučerašnji bombašaki napad na džamiju na području Rankusa, gdje su smrtno stradale desetine osoba.

Režimske snage su, kako javljaju agencije, teškim naoružanjem napale područja Kabuna, Kadema, Berze, Dume i Yermuka.

U međuvremenu, u Siriji je aktivan tim stručnjaka za oružje Ujedinjenih naroda, koji će obići sedam lokacija na kojima su možda izvršeni napadi kemijskim oružjem, umjesto tri kako je ranije planirano.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada