Egipatska djeca u zatvorima za odrasle

Više od 140 djece koja su uhapšena u Egiptu tokom posljednjih mjeseci sad se nalaze u zatvorima za odrasle. Advokati kažu da je većina privedena kad su snage sigurnosti prošlog mjeseca upale na proteste protiv državnog udara. Vlast poriče da su djeca u zatvorima.

Jednoj egipatskoj porodici nedostaje njihov 16-godišnji sin Salem Abdul Qader. Obično piše poeziju dok oni gledaju TV. Njega je, međutim, prije skoro šest sedmica uhapsila policija u Kairu.

“Nazvao nas je i rekao da je u džamiji Al-Feth. Dok je kupovao stvari za školu čuo je pucnjavu. U međuvremenu je bačen suzavac, pa je ušao u džamiju. A onda ga više nismo mogli kontaktirati”, kaže Salemov otac Said.

Protesti u blizini džamije

U augustu su  protivnici državnog udara protestirali u blizini džamije Al-Feth kad je izbio sukob s lokalnim stanovništvom. Demonstranti su se zaključali u džamiji u vrijeme oružanog sukoba. Sljedećeg dana policija je ušla i uhapsila one koji su odbili izaći, uključujući i Salema.

On je optužen za pokušaj ubistva, nošenje oružja, protestiranje i uništavanje javne i privatne imovine. Nalazi se u zatvoru maksimalne sigurnosti.

“Veoma sam zabrinuta. U zatvoru je zajedno s odraslima. Oni će pretvoriti djecu u kriminalce. On je lijepo odgojeno dijete. Zašto su ga stavili s takvim ljudima? Riječ je o 16-godišnjaku koji ne zna ništa”, kaže dječakova majka Samiar Hussain Gohry.

Mnogo djece je bilo na demonstracijama za povratak svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija.

Protivzakonito postupanje

Advokati kažu da su snage sigurnosti uhapsile desetine djece i tukli ih tokom rastjerivanja protestnih kampova u Nasr Cityju i kod univerziteta u Kairu. Terete se za krivična djela od ubistva do blokiranja saobraćaja i ometanja policije.

“Protivzakonito je obnoviti privremeni pritvor za maloljetnike, no njima su, ipak, produžili pritvor. Drže ih u zatvorima Tora, Abu Zabal i Wadi al-Natrun, a tretiraju ih kao i odrasle. Neki su još u policijskim stanicama u Nasr Cityju. To je u suprotnosti s egipatskim zakonima”, ističe Ahmed Muselhi, advokat za ljudska prava.

Posljednji put kad je Salemova majka posjetila sina u zatvoru on se rasplakao. U četvrtak će sudija ponovo odlučivati o njegovom slučaju. Ako ne bude pušten u zatvoru će provesti još 45 dana.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Novi sukob policije i Mursijevih pristalica u Egiptu i nove žrtve. U Kerdashu, na periferiji Kaira, ubijen je policajac, a više desetina osoba je uhapšeno. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO