Rouhani: Ne pokleknuti pred ratnim huškačima

Rouhani je poručio da je nuklearno oružje suprotno vjerskim i etičkim uvjerenjima Iranaca (EPA)
Rouhani je poručio da je nuklearno oružje suprotno vjerskim i etičkim uvjerenjima Iranaca (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izrazio je nadu da predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama neće pokleknuti pod američkim grupama koje huškaju na rat u rješavanju iranskog nuklearnog spora i pozvao na dosljedan glas iz Washingtona o tom pitanju.

Govoreći na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, samo nekoliko sati nakon što se godišnjem skupu svjetskih vođa obratio Obama, Rouhani je kazao da je spreman uključiti se u vremenski ograničene pregovore o nuklearnom programu i nije spominjao povećanje napetosti sa SAD-om, javljaju agencije.

Rouhani je naglasio i to da nuklearno oružje „nema mjesto u iranskoj sigurnosnoj i obrambenoj doktrini“, da je suprotno njihovim vjerskim i etičkim uvjerenjima, te da Iran nije prijetnja svijetu.

Ponovio je da je Iran nuklearni program razvio isključivo u civilne svrhe, zbog čega je još jednom osudio sankcije prema svojoj zemlji.

„U ovom trenutku jednaki koraci, uzajamno poštovanje i priznati principi međunarodnog prava trebaju voditi interakciju. Naravno, mi očekujemo dosljedan glas iz Washingtona“, poručio je Rouhani.

Netanyahu osudio govor

Rouhanijev govor ubrzo su osudili izraelska diplomacija i premijer Benjamin Netanyahu.

„Bio je to ciničan govor pun licemjerja“, upozorio je Netanyahu u priopćenju, te dodao da nema naznaka da će Iran prekinuti vojni nuklearni program i ispuniti odluke Vijeća sigurnosti UN-a.

„Upravo je to bio iranski plan – razgovarati i kupiti vrijeme kako bi se unaprijedila sposobnost Irana za dobivanje nuklearnog oružja“, tvrdi Netanyahu.

Pozivajući se na visoke dužnosnike američke administracije agencija Reuters prenosi da je mogući susret u UN-u između Obame i Rouhanija propao, jer je iranska strana naznačila da je to „previše komplicirano“.

Obamin stav

Prethodno je u svom obraćanju pred UN-om američki predsjednik Barack Obama rekao da se odnosi između SAD-a i Irana ne mogu popraviti preko noći, jer imaju dugu povijest problema, ali, kada je u pitanju nuklearni program Irana, smatra da se to pitanje može riješiti u okviru obostranih interesa i poštovanja.

Ističući da se u vezi sa ovim pitanjem treba voditi diplomatskim rješenjem, Obama je rekao da se američke i iranke vlasti ne slažu u vezi s Izraelom.

„Ne očekujemo od iranskih vlasti da se promijene i poštujemo njihovo pravo da na mirovni način koriste nuklearnu energiju. Želimo samo da iranske vlasti ispune svoje dužnosti prema Vijeću sigurnosti UN-a i da potpišu Sporazum o sprečavanju širenja nuklearnog oružja. Iran ima puno sankcija, ali to je sve zbog odluka iranskih vlasti. Ovo nije samo pitanje između UN-a i Irana. Svijet je i ranije vidio Iran kako bježi od ispunjenja svojih obaveza i očekuje da iranske vlasti izvrše svoje dužnosti“, poručio je Obama.

„Iskreno, ohrabrilo nas je što je iranski narod podržao Rouhanija u slijeđenju umjerenije politike. Nakon što je izjavio da bi mogao biti postignut dogovor, zadužit ću [državnog sekretara] Johna Kerryja da vodi te pregovore, koji će biti u bliskoj saradnji sa EU-om, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom i Kinom“, kazao je američki predsjednik.

Još je dodao da je za SAD jako važno pitanje nuklearnog programa Irana i odnosa između Palestine i Izraela, te zaključio kako će rješenje ovih pitanja donijeti mir na Bliski istok, ali i napomenuo da „mir u regiji dolazi od pravde u državama koje se nalaze u toj regiji“.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO