U četvrtak novi pregovori Irana i šestorke

Glavna tema sastanka će biti iranski nuklearni program (Reuters)

Susret Irana s međunarodnom posredničkom šestorkom – pet zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Njemačka – na ministarskom nivou bit će održan u četvrtak, na marginama zasjedanja Generalne skupštine Svjetske organizacije, javila je agencija IRNA, pozivajući se na izjavu šefa iranske diplomatije Muhameda Javada Zarifa.

I visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton potvrdila je poslije susreta sa Zarifom u New Yorku u ponedjeljak da će pregovori predstavnika Rusije, Velike Britanije, SAD-a, Francuske, Kine i Njemačke s iranskim ministrom biti održan ove sedmice.

Oslobađanje zatvorenika

Iran je saopćio da je oslobodio 80 zatvorenika, uključujući mnoge koji su uhapšeni tokom nereda poslije spornog ponovnog izbora Mahmouda Ahmadinejada za predsjednika 2009. godine, prenijela je zvanična iranska agencija IRNA.

Ovo masovno oslobađanje će vjerovatno donijeti diplomatsku korist iranskom predsjedniku Rouhaniju, ocjenjuje agencija AP.

IRNA je podsjetila da je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei odobrio zahtjev pravosuđa za oslobađanje opozicionara i drugih koji su uhapšeni iz sigurnosnih razloga.

Iran je prošle sedmice oslobodio desetak istaknutih političkih zatvorenika, uključujući istaknutog advokata, borca za ljudska prava Nasrin Sotoudeh.

Glavni opozicioni lideri Hossein Mousavi i Mahdi Karroubi ostaju u kućnom pritvoru.

Američki državni sekretar John Kerry prisustvovat će sastanku Zarifa i predstavnika šestorke ove sedmice, saopćio je američki zvaničnik.

Kada je upitan da li će Kerry prisustvovati sastanku, zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, potvrdio je informaciju, prenosi Reuters.

‘Konstruktivan razgovor’

Visoka predstavnica EU-a je ocijenila da je polusatni razgovor s iranskim ministrom vanjskih poslova bio konstruktivan.

“Razmotrili smo nekoliko važnih pitanja, ali smo se usredotočili na nuklearno pitanje”, rekla je Ashton, dodajući da je bila prijatno iznenađena “energijom i odlučnošću” iranskog ministra za održavanje dijaloga.

“Nismo razgovarali o detaljima i šta ćemo činiti. Svrha ovog sastanka je da utvrdimo kako možemo ostvariti napredak”, kazala je ona.

Glavna tema sastanka će biti iranski nuklearni program, za koji zapadne vlade kažu da mu je cilj izgradnja nuklearnog oružja, što Teheran kategorički negira.

Moguć napredak

AP navodi da je izbor novog iranskog predsjednika Hassana Rouhanija, koji se smatra relativno umjerenim u iranskom tvrdokornom klerikalnom režimu, izazvao nagađanja o mogućem napretku povodom iranskog nuklearnog pitanja.

Vijeće sigurnosti UN-a uvelo je sankcije Teheranu zbog zabrinutosti da Iran namjerava proizvesti nuklearno oružje i zbog odbijanja da obustavi program obogaćivanja urana, a to su jednostrano učinili SAD i saveznici.

Iran ističe da je nuklearni program miroljubiv i usmjeren na dobivanje električne energije i izotopa potrebnih za medicinu.

Prošle sedmice šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kazao je da je Iran spreman na pregovorima sa “šestorkom” razmatrati pitanje prekida obogaćivanja urana do 20 posto.

Izvor: Agencije