SAD pohvalio Iran, ali želi djela

Rouhani je ostavio otvorenu mogućnost susreta sa Barackom Obamom tokom Generalne skupštine UN-a u New Yorku (Al Jazeera)

Bijela Kuća u petak je pohvalila držanje Irana kao konstruktivno, ali je upozorila da će djela biti odlučujuća, nakon informacija o namjeri Teherana da potvrdi dogovor o svom nuklearnom programu.

“Posljednjih sedmica čuli smo nekoliko izjava iranskog režima. Zadovoljno dočekujemo te komentare koji odaju spremnost na konstruktivna nastojanja s međunarodnom zajednicom”, rekao je zamjenik glasnogovornika američkog predsjednika Josh Earnest i zaključio je da će u tom predmetu djela biti odlučujuća.

New York Times je objavio u petak, pozivajući se na Amira Mohebiana, političkog stručnjaka i savjetnika iranskih čelnika, da je Iran ohrabren pismom američkog predsjednika Baracka Obame novom kolegi Hassanu Rouhaniju nakon zakletve prošlog mjeseca.

Prema istom izvoru Mohebian je rekao da Iran želi postići brzo ukidanje sankcija i spreman je ograničiti svoj nuklearni program.

Štetne sankcije

Čelnici Irana smatraju da će direktni pregovori s američkom administracijom biti učinkovitiji od sadašnjih šesterostranih nuklearnih pregovora, piše Times.

Rouhani je ostavio otvorenu mogućnost susreta s predsjednikom Obamom tokom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku početkom iduće sedmice.

Earnest je ponovio u petak da su SAD spremne razgovarati s Iranom uz “međusobno poštivanje”.

Američka administracija je uvjetovala pregovore iranskim napuštanjem programa nuklearnog oružja.

Glasnogovornik Earnest je u petak ponovio da su međunarodne sankcije Iranu izazvale velike štete u ekonomiji.

Izvor: Agencije