Egipatske snage zauzele grad Dalgu

Grad je 31 dan bio pod kontrolom Mursijevih lojalista (AP)

Vojnici i policija su upali i preuzeli kontrolu nad gradom južno od Kaira, koji je bio pod kontrolom boraca lojalnih svrgnutom predsjedniku Muhamedu Mursiju, saopćili su aktivisti za zaštitu prava.

Lokalni aktivisti Adel Shafiq i Ezzat Ibrahim izjavili su da su vojne i policijske snage zajedno ušle u ponedjeljak pred zoru u grad Dalgu, udaljen otprilike 300 kilometara južno od egipatske prijestolnice Kaira.

Došlo je do sukoba s militantima, rekli su aktivisti, a prenio AP.

Dva vojna helikoptera nisko su nadlijetala taj grad sa blizu 120.000 stanovnika, među kojima se procjenjuje da skoro 20.000 čini kršćanska manjina, navodi Tanjug.

Sva 32 gradska ulaza su zatvorena, a vlasti su uvele policijski sat, dok je policija opkolila grad koji je 31 dan pod kontrolom Mursijevih lojalista, izvijestila je državna novinska agencija MENA.

Eksplozija na Sinaju

Zvaničnici su rekli da su militanti odgovorni za napade na crkve u pokrajini Minja.

Militanti su potisnuli policiju iz grada tokom sigurnosnog vakuuma u Minji, provinciji u kojoj se grad nalazi, nakon Mursijevog svrgavanja 3. jula.

U međuvremenu, devet egipatskih policajaca je ranjeno u ponedjeljak, kada je došlo do eksplozije bombe na cesti na sjeveru Sinaja, uporištu pobunjenika, u blizini granice s pojasom Gaze, saopćili su sigurnosni zvaničnici, prenosi Fena.

Bomba je pogodila policijsko vozilo koje je bilo na putu iz Rafe prema Al-Arishu, javio je Reuters.

Napadi na vojsku i policiju su postali učestaliji od kako je vojska svrgnula Mursija, nakon masovnih protesta protiv njegove vladavine.

Od tada je više od 100 pripadnika sigurnosnih snaga poginulo na Sinaju.

Izvor: Agencije