Zastrašujući rezultati studije o silovanju

Muškarci koji su iskusili neki oblik nasilja kao djeca, posebno seksualno zlostavljanje, češći su silovatelji (Al Jazeera)

Gotovo četvrtina muškaraca u nekim dijelovima Azije priznala je počinjenje najmanje jednog silovanja, rezultati su istraživanju Ujedinjenih nacija o nasilju nad ženama.

Silovanje je pogotovo uobičajeno u vezama, ali je svaki deseti muškarac priznao silovanje žene koja mu nije partnerica.

U istraživanju je učestvovalo 10.000 muškaraca iz šest azijskih zemalja i radi se o prvoj multinacionalnoj studiji o raširenosti nasilja nad ženama i razloga za takvo ponašanje.

Raširenost jako varira po zemljama.

U Papui Novoj Gvineji više od 60 posto ispitanika priznalo je da je ženu prisililo na seks. U urbanim dijelovima Bangladeša i na Šri Lanci , oko 10 posto ispitanih muškaraca je priznalo silovanje.

U Kini, Kambodži i Indoneziji postotak silovatelja se kreće od 20 do 50 posto.

Silovanje zbog dosade

Dio ovog istraživanja objavljen je u časopisu The Lancet Global Health, a autori napominju da rezultati ne predstavljaju cijelu azijsko-pacifičku regiju, ali daju dobar uvid u situaciju u zemljama u kojima se vršilo istraživanje.

Gotovo tri četvrtine onih koji su priznali najmanje jedno silovanje kažu da su to učinili jer im te žene pripadaju.

“Oni vjeruju da imaju pravo na seks sa ženom bez obzira na njezin pristanak”, kaže autorica studije, dr. Emma Fulu.

Drugi najčešći razlog za prisiljavanje na seks je dosada. Treći je neki oblik kažnjavanja žene, dodaje Fulu.

Muškarci koji su iskusili neki oblik nasilja kao djeca, posebno seksualno zlostavljanje, češći su silovatelji u odrasloj dobi.

Kada je u pitanju silovanje izvan veze, većina počinitelja su to prvi put učinili kao adolescenti, što potvrđuje da su mladi ljudi ključna ciljana grupa prevencije silovanja.

Rezultati studije objavljeni su na dan kada su četvorica osumnjičenih za grupno silovanje i ubistvo studentice u decembru u New Delhiju proglašeni krivim.

Studentica je napadnuta i silovana 16. decembra u autobusu kojim se s prijateljem vraćala iz kina. Umrla je od ozljeda 29. decembra u bolnici u Singapuru.

Njeno ubistvo je zgrozilo javnost, potaklo masovne proteste i javnu raspravu o položaju žena u tradicionalno patrijarhalnom indijskom društvu.

Izvor: Agencije