Egipat uživo: Vojska blokirala pristup institucijama

Kairo 21:00

Iz privremene Vlade su saopćili da su u današnjim demonstracijama povrijeđene 54 osobe.


Tanta 18:42

U Tanti je jedna osoba poginula u napadu na kolonu demonstranata protiv vojnog udara, a do sukoba je došlo i u Mansuri. 


Brisel 18:20

Reporterka Al Jazeere Nataša Krstin javlja iz Brisela da se oko hiljadu građana egipatskog porijekla okupilo na demonstracijama na Trgu Schuman, u blizini institucija Evropske unije.

“Nosili su egipatske zastave, fotografije svrgnutog egipatskog predsednika Mursija i transparente sa natpisom ‘Ćutanje ubija’. Kako je objasnio jedan od organizatora protesta Waleed Ali, ta poruka upućena je evropskim zvaničnicima čije su odluke od pre dva dana slabe i nedovoljno jasne. Po mišljenju ovih građana, koji su u Brisel stigli iz Francuske, Italije i Nemačke, Evropska unija mora izvršiti jači pritisak i u potpunosti ukinuti vojnu i finansijsku pomoć Egiptu”, javila je Krstin.


Kairo 16:27

Reporter Al Jazeere Bernard Smith javio se sa demonstracija nedaleko od kairskog Trga Sfingi.

“Ovaj marš, u ovom dijelu grada, kao i još nekoliko protesta iz Gize pokušat će se susresti na Trgu Sfingi …Sve su to demonstranti Koalicije protiv vojnog udara. Što je zanimljivo za njih danas jeste da ćete vidjeti masu njih, gotovo sve kako drže znak četiri prsta … koji se izrodio posljednjih dana. Njime se iskazuje solidarnost s onima koji su ubijeni prošle sedmice prilikom raščišćavanja džamije i trga Rabaa od sigurnosnih snaga. Četiri prsta jer se na arapskom četiri kaže ‘arba’, što zvuči slično imenu džamije ‘Rabaa’. Zato su izabrali taj simbol.


Sarajevo 16:16

Egipćanin Ahmed Alsafty koji boravi u kratkoj posjeti Sarajevu kaže da ni mnogim njegovim sunarodnicima nije jasan posljednji razvoj situacije u toj zemlji. Bio je jedan od učesnika demonstracija protvi vojnog udara i smatra da se demonstranti neće povući s ulica dok se vojska ne povuče s vlasti. Prilog Arduane Kurić.


Washington 16:10

Bijela kuća osudila je ubistva demonstranata u Egiptu, ali nije prestala da šalje pomoć egipatskoj vojsci u vrijednosti 1,5 milijardi dolara. Više detalja iz Washingtona donosi Patty Culhane.


Kairo 16:20
 
Širom Egipta nastavlaju se demonstracije na poziv Koalicije za povratak legitimiteta i protiv vojnog udara. Najmasovnije su u Aleksandriji, Asjuutu, Ismailiji, Kairu kao i na zapadu zemlje. Na širem području Kaira protesti su organizovani ispred 28 džamija nakon džuma namaza. Kako javlja dopisnik Al Jazeere, osim parola protiv vojnog udaram često se uzvikuju i one protiv bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.
Protesti se održavaju i ispred Kabineta državnog tužioca gdje demonstranti iskazuju nezadovoljstvo Mubarakovim puštanjem na slobodu. U isto vrijeme, provode se policijske akcije hapšenja visokih zvaničnika Muslimanske braće, kao i drugih protivnika vojnog udara.

Kairo 14:04

Novinarka Al Jazeere D. Parvaz je u javljanju sa protesta protiv puča u području Mohandaseen u Kairu rekla da je primjetno odsustvo plakata smijenjenog predsjednika Muhameda Mursija na demonstracijama.

“S obzirom na to da su protesti protiv puča, problem je veći od predsjednika Mursija. Mi smo ovdje da protestiramo protiv ubijanja naše braće i sestara u Rabai”, kazala je 22-godišnja programerka Sara Ahmed-Omar.

[Reuters]


Kairo 19:10

Egipatska državna televizija je javila da je uhapšen Hasan Al-Brins, visoki zvaničnik Muslimanske braće.


Nasr City 18:52

Protivnici bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka protestuju u Nasr Cityju, Helwanu i Suecu, nakon što je on iz zatvora premješten u kućni pritvor u vojnoj bolnici.


Kairo 18:30

Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak je u kućnom pritvoru. To je uslijedilo nakon odluke Tužilaštva da bude pušten iz zatvora. Međutim, Mubaraka i dalje čeka ponovno suđenje za saučesništvo u ubistvu demonstranata 2011. godine. Reporter Al Jazeere Mike Hanna donosi reakcije iz Kaira.

Izvor: Al Jazeera i agencije