Egipat uživo: Mubarak u bolničkom pritvoru

Gaza 22:17

Egipat će otvoriti prelaz Rafah, kazao je jedan Hamasov zvaničnik, sedam dana nakon što je Kairo zatvorio jedini kopneni prelaz za Pojas Gaze koji ne ide preko Izraela.

„Prelaz Rafah će se ponovo otvoriti u subotu na četiri sata dnevno, za humanitarne slučajeve i Palestince koji imaju strana državljanstva“, kazao je Maher Abu Sabha, generalni direktor graničnog prelaza u Hamasovoj Vladi.


Washington 20:07

Stotine demonstranata okupile su se ispred Bijele kuće u znak podrške egipatskoj vojsci.

Oni osuđuju Muslimanski braću, nazivaju ih teroristima i ističu da nije izveden vojni udar kada je svrgnut predsjednik Muhamed Mursi.

Demonstranti traže da se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama ne miješa u djelovanje vojske.


Kairo 19:45

Objavljene su fotografije bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka nekoliko trenutaka nakon što je 85-godišnjak oslobođen iz zatvora Tora.
On je zatim premješten u vojnu bolnicu Madi, gdje će biti u kućnom pritvoru.

[Reuters]


Kairo 19:10

Egipatska državna televizija javlja da je uhapšen Hasan Al-Brins, visoki zvaničnik Muslimanske braće.


Nasr City 18:52

Protivnici bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka protestuju u Nasr Cityju, Helwanu i Suecu nakon što je on iz zatvora premješten u kućni pritvor u vojnoj bolnici.


Kairo 18:30

Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak je u kućnom pritvoru. To je uslijedilo nakon odluke Tužilaštva da bude pušten iz zatvora. Međutim, Mubaraka i dalje čeka ponovno suđenje za saučesništvo u ubistvu demonstranata 2011. godine. Mike Hanna donosi reakcije iz Kaira.


Kairo 16:36

Iz kairskog zatvora Tora pušten je bivši predsjednik Egipta Hosni Mubarak. Prema posljednjim informacijama, Mubarak je prebačen u kućni pritvor, odnosno kako javljaju agencije u vojnu bolnicu u Kairu.

Washington 17:44

Iz Bijele kuće je saopćeno da je revolucija u Egiptu 2011. “i dalje svježa” u sjećanju naroda i da Egipćani nisu pokazali veliku želju da se vrate režimu bivšeg dugogodišnjeg vođe.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest dao je ovu izjavu u vrijeme kada je Hosni Mubarak premješten iz zatvora u kućni pritvor u vojnoj bolnici.

Earnest je odbio da komentira Mubarakov pravni status. Dodao je da nema promjene u reviziji američke pomoći Egiptu.


Kairo 16:54

Uhapšen je visoki zvaničnik Muslimanske braće Ahmed Abu Baraka, javlja Al Jazeera Arabic.


Kairo 16:10 

U toku je transfer Hosnija Mubaraka u vojnu bolnicu Madi gdje će ostati u kućnom pritvoru.


Kairo 16:04

Bivši predsjednik Egipta Hosni Mubarak helikopterom je prebačen iz kairskog zatvora Tora na lokaciju u egipatskoj prijestolnici gdje je smješten u kola hitne pomoći, koja će ga odvesti u vojnu bolnicu.


Kairo 15:50

Helikopter koji će prebaciti bivšeg predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka iz kairskog zatvora Tora u kućni pritvor sletio je ispred zatvora, javlja državna televizija.


Kairo 15:45

Vođi Muslimanske braće Muhamedu Badieju određeno je 15 dana pritvora zbog optužbi za poticanje na ubistvo i mučenje.


Kairo 15:05

Zamjenik vojnog komandanta naredio da se Hosni Mubarak stavi u kućni pritvor odmah po puštanju iz zatvora.


Kairo 14:44

Egipatski tužitelj je naredio upravi zatvora Tora da pusti svrgnutog egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka. 


Kairo 14:05

Egipatsko Ministarstvo za vjerska pitanja zadužbine Awqaf objavilo je da džuma, podnevna muslimanska molitva petkom, neće biti klanjana ove sedmice u džamijama Rabaa al-Adawiya i Fath, navodeći da je razlog restauracija koja je u toku.

U izjavi objavljenoj u četvrtak Ministarstvo je navelo da je zatražilo od građevinske kompanije da obnovi ove dvije džamije odmah nakon što im je nanesena šteta tokom demonstracija podrške svrgnutom predsjedniku Muhamedu Mursiju.

Mursijeve pristalice su organizirale 48-satne proteste u blizini Rabaa al-Adawiya džamije u znak negodovanja nakon što je 3. jula svrgnut demokratski izabrani predsjednik. Demonstracije su prekinute nasilnom akcijom sigurnosnih snaga u kojoj su poginule stotine ljudi i povrijeđene hiljade.

Džamija Fath na kairskom trgu Ramzes je, također, bila mjesto protesta, te su neki od demonstranata tražili sklonište u ovoj džamiji nakon što su ih napale snage sigurnosti u pokušaju da ih rastjeraju.

Ministar Mohamed Mokhtar je rekao da će ove dvije džamije biti obnovljene uskoro, jer su među najvećima u Egiptu. 


Kairo 13:36

Human Rights Watch osudio je u četvrtak napad na 42 crkve i brojne škole, kuće i kompanije koje drže Kopti u Egiptu, pozivajući vlasti da rasporede snage reda kako bi prekinule to vjersko nasilje.

Od napada policajaca i vojnika na proteste u Kairu 14. augusta najmanje 42 crkve su napadnute, od čega 37 zapaljene ili oštećene, kao i više desetaka škola, kuća i trgovina koje pripadaju Koptima, tvrdi nevladina organizacija.

Istodobno su najmanje četiri osobe, tri Kopta i jedan musliman, stradale u tim napadima u Kairu i u pokrajini Al-Menia, tvrdi HRW.

“Sedmicama su ti napadi bili predvidljivi, jer su pripadnici Muslimanske braće optužili Kopte da su odigrali ulogu u svrgavanju predsjednika Muhameda Mursija, ali vlasti nisu ništa ili gotovo ništa učinile da ih spriječe”, optužuje Joe Stork, odgovoran za Bliski istok unutar nevladine organizacije.

Stanovnici Al-Menie potvrdili su HRW-u da su tokom sedmice, nakon vojnog svrgavanja predsjednika Mursija 3. jula, vrata kuća nastanjenih Koptima bila išarana velikim križem, kako bi ih se razlikovalo od kuća muslimanskih porodica, te su otada napadane.


Beč 13:27

Međunarodni institut za medije (International Press Institute – IPI) izdao je saopćenje kojim osuđuje napade na strane novinare u Egiptu.

“Namjerni napadi na novinare su besmisleni i pozivamo obje strane, egipatsku Vladu i lidere opozicije, da okončaju zlostavljanja, zadržavanja i nasilje prema novinarima”, rekao je Anthony Mills, IPI direktor komunikacija.

“Novinari, bez obzira na to odakle su, ne smiju biti posmatrani kao ogledala politika vlada zemalja iz kojih dolaze”, zaključio je Mills, a navodi se u saopćenju koje je IPI dao na svojoj zvaničnoj internetskoj stranici.

Prema saopćenju, novinari su meta i za egipatske snage sigurnosti, ali i za Muslimansku braću.

Novinari iz nekoliko velikih međunarodnih kuća, uključujući agenciju Anadolija i TV mrežu Al Jazeera, bili su mete napada od kada su počeli sukobi u ovoj zemlji. Neki su bili zadržani ili čak privremeno zatočeni.

Jedan egipatski novinar opisao je atmosferu u kojoj lojalisti obje strane političkog sukoba namjerno ciljaju medije, naročito strane.

“Ksenofobija je na vrhuncu”, rekao je za IPI Mohannad Sabry, nezavisni novinar iz Kaira.

Nekoliko medijskih organizacija prijavili su da su njihovi novinari bili predmet policijskog zlostavljanja, ali i da su ih napadali demonstranti te da im je oduzimana i uništavana oprema.

Ovog vikenda dopisnica turskog državnog emitera TRT Metin Turan i dopisnica Anadolije Hiba Zekeriye bile su među uhapšnima u džamiji u blizini kairskog trga Ramzes.

Hassan Saeed Elmogummer Taha, producent vijesti za Al Jazeeru, rekao je za IPI da je dvoje njihovih radnika – dopisnik Abdullah Alshami i pruducent Mohammed Daver –  zadržano u policiji bez objašnjenja.

Uredi ove kuće u centralnom dijelu Kaira su okruženi policijskim snagama već drugu sedmicu, rekao je Taha.

Istim problemima izloženi su i novinari medija sa Zapada. Sebastian Backhaus, njemački slobodni fotograf, bio je zatvoren na 20 sati u “užasnim uslovima” jer je prekršio policijski sat i nije imao novinarsku dozvolu.

Kako je rekao za IPI, također je uhapšen jer je nosio pancir prsluk i gas masku dok je slikao tokom rastjerivanja demonstranata 14. augusta na trgovima u znak podrške svrgnutom predsjedniku Mursiju. Rečeno mu je da je njegova zaštitna maska protuzakonita.

Najmanje četvero novinara je ubijeno, a na desetine ranjeno tokom nasilnog gušenja demonstracija u Egiptu. Trenutno se Egipat smatra jednim od najopasnijih mjesta za rad novinara u svijetu, uz Siriji i Somaliju.


Suec 11:55

Turski državljanin Resat Oz uhapšen je u Suecu, lučkom gradu na sjeveroistoku Egipta, i poslan u pritvor, javlja agencija Anadolija.

Resat Oz je, kako se saznaje iz Ministarstva unutrašnjih poslova, optužen za špijunažu i učestvovanje u ilegalnim demonstracijama.

Istovremeno, Oz je porekao sve optužbe, tvrdeći da se u Egiptu nalazi zbog posla.

Tužilaštvo Sueca je donijelo odluku o ispitivanju Oza, produžavajući mu pritvor na 15 dana.

Resat Oz je izjavio da je smješten u zatvor u Suecu- dok je Ambasada Turske u Kairu prigovorila na odluku Tužilaštva Sueca o dodatnih 15 dana pritvora.


Kairo 10:32

Privremena egipatska Vlada objavila je Program očuvanja demokratije, koji regulira društvene i političke odgovornosti i koji, kako tvrde iz kabineta, garantira pravo političkog angažmana, te drugih prava i sloboda svih egipatskih građana.

Program sadrži 11 tačaka:

1. Zacrtana Mapa puta će biti nastavljena u okvirima privremenog ustava zemlje, a politički pokreti neće biti izuzeti iz procesa reintegracije,

2. Vlada Egipta će raditi na očuvanju života i imovine građana,

3. Državne institucije će biti obnovljene na način da će pospješiti demokratske procese,

4. Ukidanje vanrednog stanja u zemlji i osiguravanje protoka informacija i prava na organiziranje mirnih protesta,

5. Očuvanje prava i sloboda građana,

6. Pravo na politički angažman imaju svi koji budu djelovali u okvirima Mape puta i zakona,

7. Svi koji žele učestvovati u političkom procesu će prekinuti s nasiljem i ostaviti oružje,

8. Očuvanje vjerskih objekata i sprečavanje napada na njih; vjerski objekti će se koristiti za vjerske obrede, a ne za političke aktivnosti,

9. Uspostavljanje pravnog okvira za očuvanje slobode mišljenja i izjašnjavanja,

10. Apel svim građanima Egipta da podrže ekonomsku obnovu zemlje,

11. Nezavisni nacionalni komiteti će brinuti o pravdi u periodu tranzicije.


Minya 10:29

Jedna osoba je ubijena u srijedu navečer u sukobima između muslimana i koptskih kršćana u egipatskoj provinciji Minya, na zapadnoj strani Nila, u sjevernom Egiptu, javlja agencija Anadolija.

Nasilje je isprovocirano svađom između dvojice mladih muslimana i Kopta u selu Saft al-Laban, javljaju sigurnosni izvori.

Devet koptskih kuća spaljeno je u napadu, dok su vojska i policija opkolila selo i ispalile suzavac kako bi obustavili sukobe.

Prema nezvaničnim procjenama, kršćanski Kopti čine između osam i 10 posto egipatske populacije, koja broji blizu 90 miliona ljudi.

Muslimani i kršćani su u Egiptu živjeli u miru sve donedavno, kada su se počeli pojavljivati određeni sukobi.

Kopti se žale da su kao manjina izloženi diskriminaciji.


Kairo 10:25

Stranka slobode i pravde, poznata kao politički ogranak Muslimanske braće, na svojoj internetskoj stranici saopćila je da su egipatske snage sigurnosti uhapsile glasnogovornika Muslimanske braće Ahmeda Arifa, a da za hapšenje nije postojala nikakva optužnica, prenosi agencija Anadolija.

U saopćenju se navodi da je riječ o hapšenju koje je pokušaj izvršilaca vojnog udara u zemlji da ugase svaki glas opozicije i onih koji se ne slažu s njima.

I državna egipatska televizija je potvrdila vijest o Arifovom hapšenju i navela da je on uhapšen u stanu u regiji Nasercityju u Kairu, koji pripada ocu Arifove supruge.


Washington 7:20

Senator Sjedinjenih Američkih Država John McCain je rekao da bi američka pomoć Egiptu trebala biti uvjetovana promjenom Ustava i zakazivanjem izbora što je prije moguće.

“Pokolj stotina Egipćana na ulicama je nešto užasno za sve nas. Trenutna Vlada nije ničiji predstavnik”, kazao je on.


Četvrtak 22.08.


Kairo 22:56

U Egiptu su u srijedu navečer nastavljene demonstracije, nakon što je sud oslobodio bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka optužbi za korupciju.

Kako je saopćeno iz Ureda premijera, Mubaraku je određen kućni pritvor, gdje će biti premješten iz zatvora Tora, gdje se trenutno nalazi. 


Sarajevo 22:40

Posljednje događaje u Egiptu za Al Jazeeru je komentirao Mirnes Kovač, novinar i vanjskopolitički analitičar.


Kairo 22:10

Reporter Al Jazeere Bernard Smith izvijestio je iz Kaira o slučaju Mubarak:

“Mubarakov pritvor i suđenje postao je politizirani slučaj i nije ga moguće promatrati samo tako kako kaže zakon. Razlog zašto se tužiteljstvo neće žaliti na odluku o produženju pritvora je što je on vratio poklone koje je navodno primio u slučaju korupcije s kojim je bio suočen. Drugi je razlog što ga se ne može zadržati u pritvoru što ga čeka ponovno suđenje, jer nije spriječio ubijanje za vrijeme protesta u vrijeme revolucije, a što je dovelo do njegovog svrgavanja. Kažu, vrijeme koje je proveo u pritvoru čekajući to suđenje je isteklo, pa ga ne mogu više zadržati. Zakonski, naravno, ko zna, s obzirom na vanredno stanje, možda je bilo moguće da ga se zadrži, ali nije bilo i volje u ovom trenutku.”


Kairo 21:57

Vojnici i tenkovi čuvaju ulaz u zatvor Tora u Kairu, gdje je pritvoren Mubarak.

[Reuters]


Kairo 20:52 

Pristalice svrgnutog predsjednika Egipta Muhameda Mursija okupljene oko Koalicije podrške legitimitetu pozvale su Egipćane na masovna okupljanja u petak, na kojima će tražiti vraćanje Mursija na vlast.

Demonstracije su nastavljene i u srijedu navečer.


Sarajevo 20:45

Situaciju u Egiptu za Al Jazeeru su komentirali Avdija Hadrović, diplomata s višegodišnjim iskustvom u zemljama istoka, i Mirnes Kovač, novinar i vanjskopolitički analitičar.


Kairo 20:05

Bivši egipatski premijer iz doba Mubaraka sada je počasni šef Vijeća za ljudska prava. Riječ je o Boutrosu Boutros-Ghaliju, a to je saopćio prelazni premijer Hazem Al-Beblawi.

Najavio je učešće svih u političkom procesu, ali ako nemaju, kako objašnjava, “krvave ruke”.
Premijer Beblawi također tvrdi da se Vlada trudi da Egiptu vrati sigurnost i stabilnost i da se bori protiv terorizma.
Najavio je da će biti održan referendum o novom ustavu i izbori te da će potom biti provedeni slobodni predsjednički izbori.

Kairo: 18:00

Bivši egipatski lider Hosni Mubarak, koji je oslobođen optužbi za korupciju, ostaje u pritvoru narednih 48 sati.

Tužilac je rekao da se neće žaliti na presudu, ali da će insistirati da ostane zabrana napuštanja Egipta.


Brisel 16:58

Na sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova Evropske unije, gdje je razmatrana kriza u Egiptu, sudjelovala je i Hrvatska.

Vesna Pusić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, u gostovanju za Al Jazeeru rekla je da je donošenje odluke dugo trajalo, ali da je ona na kraju bila jednoglasna.

EU je odlučila suspendirati izvozne dozvole za sredstva za ugnjetavanje i represiju unutar Egipta. U odluci se govori  i o ponovnom raspravljanju o sigurnosnoj saradnji s Egiptom, iako je suradnja na polju sigurnosti jednako važna za EU kao i Egipat, kazala je Pusić.


Brisel 16:40

Šefica diplomatije Evropske unije Catherine Ashton na konferenciji za novinare u Briselu kazala je da su se države članice EU-a dogovorile “da analiziramo našu pomoć Egiptu, a pomoć najranjivijim grupama i civilnom društvu će se nastaviti”.

“Ukinut ćemo izvozne dozvole vezano za opremu koja se koristi za ugnjetavanje, ali ćemo analizirati i neke druge dozvole”, rekla je Ashton.

“Egipat je naš ključni partner i spremni smo pomoći narodu Egipta da krene naprijed. Spremni smo dati podršku političkom dijalogu, koji mora biti intenzivan.”

Ashton je kazala da EU osuđuje nasilje nad demonstrantima u Egiptu i vjeruje “da su nedavne aktivnosti neproporcionalne”. EU također osuđuje terorizam, napad na egipatske policajce na Sinaju te napade na crkve i džamije.

“Pozivamo sve strane da zaustave tok nasilja, da prestanu s provokacijama i govorom mržnje”, rekla je Ashton.

“Političke grupe ne smiju biti isključene dok god se ograđuju od nasilja… političko pomirenje i zajednički rad je svakako najbolje rješenje.”

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Kairu je rano jutros uhapšen Mohammed Badie, prvi čovjek Muslimanske braće. Suočava sa optužbama da je podsticao na nasilje. Protivnici vojnog udara pozivaju na nastavak mirnih demonstracija i na građansku neposlušnost. Badie je dugogodišnji istaknuti član Muslimanske braće.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO