Manningu 35 godina zatvora

Američki vojnik Bradley Manning osuđen je na 35 godina zatvora zbog davanja povjerljivih dokumenata WikiLeaksu, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

U američkoj vojnoj bazi Fort Meade u Marylandu, Manning je osuđen na zatvorsku kaznu, od koje se odbija 1.249 dana zatvora koje je već odslužio. Također je otpušten iz vojske.

Niži vojni analitičar Bradley Manning dao je više od 700.000 povjerljivih dokumenata, snimaka s bojišta i diplomatskih bilješki WikiLeaksu, što je tu mrežnu stranicu koja zagovara transparentnost politike i njezina osnivača Juliana Assangea dovelo u središte pozornosti svjetske javnosti.

Puljić je javio iz Fort Meadea da Manning nije pokazao nikakve emocije tokom izricanja presude, koje je trajalo nepune dvije minute.

Njegove pristaše u sudnici su uzvikivale “Bradley, mi smo uz tebe!”.

“Očekujemo burne reakcije američkog društva”, javio je naš reporter.

Pravo žalbe

Manningovi branitelji imaju pravo na žalbu. Najavljeno je i okupljanje u znak potpore Manningu ispred Bijele kuće.

“U razgovoru s nekoliko Manningovih pristaša rečeno mi je da je kazna iznimno visoka i nezaslužena, neki od njih su bili zgranuti. Novinar i publicista Chris Hedges, dobitnik Pulitzerove nagrade za izvještavanje iz ratne Bosne i Hercegovine, nazvao je kaznu užasnom, te je naglasio kako je sutkinja ovim uputila snažnu poruku Julianu Assangu, Edwardu Snowdenu i svima koji bi se mogli usuditi odati neku državnu ili vojnu tajnu – da ih čeka dugogodisnja robija”, javio je Puljić.

Manningov odvjetnik David Coombs rekao je da je visina kazne poruka koja se šalje javnosti.

“Trideset pet godina je znak da prestanu davati informacije… zbog rizika…trebamo redefinirati poruku kao javnost i nadam se da će predsjednik pomilovatri mog klijenta”, rekao je Coombs.

Wikileaks ovu presudu smatra značajnom strateškom pobjedom. “Bradley Manning sada može biti pušten za manje od devet godina, četiri i po po jednom proračunu”, navode iz WikiLeaksa na društvenoj mreži Twitter.
 
Izbjegao doživotnu kaznu

Bradley Manning će svoje naredne godine najvjerojatnije provesti u vojnom zatvoru Fort Leavenworth u Kansasu, gdje je boravio do suđenja.

“Nakon jedne trećine odslužene kazne on bi mogao biti ponovno van, to se mnogi nadaju”, javio je Puljić.

Tužitelji su zatražili 60 godina zatvora, a odbrana je nastojala postići blažu kaznu, tvrdeći da su Manningovi nadređeni zanemarili znakove mentalnog stresa.

Bradley Manning – zviždač WikiLeaksa

Manningov odvjetnik predlagao je da kazna ne prijeđe 25 godina zatvora, zamolivši sud da prilikom izricanja presude balansira između rehabilitacije i kazne, ali i navodeći kako za 25 godina istječe vrijeme u kojem će oznaku povjerljivosti izgubiti neki od dokumenata koje je Manning otkrio.

Vojni psiholog je svjedočio da se Manning osjećao izoliranim, jer se borio se dvojbama u vezi s rodnim identitetom.

Vojni sud je 30. srpnja Manninga oslobodio krivnje za pomaganje neprijatelju, što je bila najteža točka optužnice, ali ga je proglasio krivim po većini od ukupno 20 točaka optužnice za najveće odavanje tajnih informacija u američkoj povijesti.

Manning je pred sudom priznao krivnju, ali je istaknuo kako u vrijeme kada je dostavio podatke WikiLeaksu nije mislio da radi bilo što loše, te se ispričao zbog onoga što je uradio.

„Žao mi je što sam povrijedio ljude. Žao mi je što sam povrijedio SAD“, rekao je Manning na vojnom sudu.

„Ispričavam se zbog neočekivanih posljedica mojih postupaka. Posljednje tri godine bile su poučno iskustvo za mene“, prenijele su agencije njegove riječi.

Okrivljeni Bradley Manning je oslobođanjem jedne od najozbiljnijih optužbi – pomaganja neprijatelju – izbjegao doživotnu zatvorsku kaznu.

Izvor: Al Jazeera i agencije