Uživo: Ezzat lider Muslimanske braće, El Baradei optužen

Kairo 22:27

Podsekretar Ujedinjenih naroda za politička pitanja Jefrey Feltman doputovao je u Egipat u utorak kako bi se sastao sa egipatskim prelaznim vlastima i liderima Muslimanske braće.

Feltman će “imati niz sastanaka čiji je cilj zaključiti kako UN najbolje može podržati inicijative za uspostavljanje mira i podsticanje pomirenja u Egiptu”, rekao je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky.

Feltman će ostati u Egiptu do petka, a potom obavijestiti Vijeće sigurnosti UN-a o rezultatima posjete.


Washington 20:44

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama održat će sastanak Nacionalnog vijeća sigurnosti kasnije danas, gdje će razmotriti program američke pomoći Egiptu.

SAD Egiptu godišnje daje pomoć u iznosu od 1,5 milijardi dolara.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest potvrdio je da će se održati sastanak Vijeća.

Do sada je američka administracija insistirala da nije donijela konačnu odluku o ukidanju pomoći Egiptu.

Earnest kaže da ne očekuje “nikakve velike najave” nakon sastanka.


Kairo 20:35

Al Jazeera traži oslobađanje dvojice svojih novinara pritvorenih u Kairu tokom proteklog mjeseca.

Jedan od dopisnika mreže u Kairu, Abdullah al-Shami, pritvoren je u srijedu kada je vojska pokušala rastjerati demonstrante koji podržavaju svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija.

Premješten je u zatvor Abu Zaabal blizu egipatske prijestolnice, gdje je pritvoren bez optužbe.

U Egiptu je također više od mjesec dana pritvoren kamerman Al Jazeere Mubasher Misr, Mohammed Badr. Njemu je nedavno pritvor produžen za još 15 dana.


Washington 20:11

Sjedinjene Američke Države u utorak su osudile hapšenje lidera Muslimanske braće Mohammeda Badiea u Egiptu.
Bijela kuća je saopštila da je taj potez suprotan obećanju vojske da će podržati “inkluzivan politički proces”.


Kairo 19:24

Egipatska državna televizija javlja da će lider Muslimanske braće Mohammed Badie, koji je uhapšen ranije danas, biti zadržan u pritvoru 15 dana po optužbama da je poticao na ubistva demonstranata. 


Kairo 19:00

Bivši glasnogovornik Nacionalnog fronta spasa Khaled Dawoud smatra da je optužnica protiv Baradeija odraz stanja podjele u Egiptu, te ponašanja vlasti s porukom “ili ste s nama ili protiv nas”.

“Izbaci me iz takta to kad čujem riječ optužba. Optužuju ga jer je samo dao ostavku. U pismu ostavke Baradei je poručio kako je bilo drugih mogućnosti osim krvavog rastjerivanja demonstranata s trgova. Ta se dragocjena krv Egipćana mogla spasiti, bilo je drugih mogućnosti na koje je upozoravao. To su upozorenje svi trebali saslušati, da takva politika samo jača ekstremne i radikalne elemente unutar islamskog pokreta. To je nešto zbog čega ćemo platiti cijenu. U prosjeku 70 do 100 ljudi ubijeno je svakog dana. To ne vodi kraju nasilja niti je dobro za egipatsku ekonomiju, turizam niti za sigurnost egipatskih građana”, rekao je Dawoud.


Kairo 17:50

Protesti protiv vojne vladavine nastavljeni su u nekoliko egipatskih gradova. Ovdje možete vidjeti snimke iz Kaira i Gize:


Kairo 16:48

Profesor H.A. Hellyer sa Instituta Brookings smatra da hapšenje prvog čovjeka Muslimanske braće, te drugih zvaničnika tog pokreta neće utjecati na smjer njihovog djelovanja.


Kairo 16:00

Donedavni potpredsjednik Egipta za vanjsku politiku Muhamed El Baradei, koji je nakon početka nasilja podnio ostavku, našao se pod optužbama za izdaju nacionalnih interesa. Treba se pojaviti na prekršajnom sudu 19. septembra. Trenutno se nalazi van zemlje.

Reporter Al Jazeere Mike Hanna kaže da je, prema pravosudnim izvorima, iznenađujuća optužba protiv El Baradeija povezana s njegovom ostavkom iz privremene vlasti, koju je podnio nakon masovnih ubistava demonstranata.

“Konstatovano je da ne može unilateralno donijeti odluku. To je prekršaj, ne ozbiljan zločin, tako da će ići pred prekršajni sud”, javio je Hanna.


Kairo 15:30

Pitanja vezana za ulogu medija u nemirima u Egiptu sve su češća. I Vlada i protivnici vojnog udara našli su se na meti kritika zbog propagande i manipuliranja medijima. Sherine Tadros izvještava iz Kaira.


Kairo 13:49

Egipatski sud će u srijedu razmotriti zahtjev za oslobađanje svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka, koji je sudu predao Mubarakov advokat, kazali su u utorak sudski izvori.

Sud će se sastati u kairskom zatvoru gdje je smješten Mubarak, rekli su izvori.

Ako sud usvoji zahtjev, Mubarak će biti oslobođen, jer ne postoje dalje zakonske osnove za njegov pritvor, iako mu se ponovo sudi na temelju optužbi da je naredio ubijanje demonstranata tokom ustanka 2011. godine, rekli su sudski izvori. 


Ankara 13:27

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da Izrael stoji iza vojnog svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija u Egiptu.

“Znate šta kažu u Egiptu – da se demokratija ne temelji na glasačkim kutijama. Ko stoji iza toga: Izrael”, kazao je on u Ankari, na sastanku svoje stranke.

Erdogan je iznio svoju tezu ustvrdivši da su na jednom forumu u Francuskoj prije egipatskih izbora 2012. godine, koji su doveli na vlast Muslimansku braću, “izraelski ministar pravosuđa i jedan židovski intelektualac upotrijebili ove riječi: ‘Ako Muslimanska braća i pobijedi na izborima, neće izaći kao pobjednik, jer demokratija ne počiva na glasačkim kutijama'”.

Turska je žestoko osudila smjenjivanje predsjednika Mursija i zauzela vrlo oštar stav spram odmazde egipatskih snaga sigurnosti protiv okupljanja pristalica svrgnutog predsjednika.

Turska je opozvala svog ambasadora u Kairu, na što je Egipat odgovorio opozivom svog ambasadora u Ankari, što predstavlja pogoršanje tradicionalno dobrih bilateralnih odnosa.

Erdogan je snažno ojačao veze svoje zemlje s Egiptom u vrijeme dok je Mursi bio predsjednik, a Ankara je Kairo učinila jednim od svojim privilegiranih partnera u ostvarivanju strateškog utjecaja u regiji.


Kairo 12:55

Muslimanska braća objavila su u utorak da je Mahmoud Ezzat imenovan za privremenog vrhovnog vođu, umjesto Mohameda Badieja, uhapšenog u utorak ujutro.

Ezzat je jedan od Badiejevih pomoćnika u izvršnom tijelu Muslimanske braće.

Ezzat će “obavljati dužnosti vrhovnog vođe na privremenoj osnovi, nakon što su snage krvavog državnog udara uhapsile” Badieja, piše na internet stranici Muslimanske braće.


Kairo 12:09

U Egiptu je proglašena trodnevna žalost zbog 25 poginulih policajaca na Sinajskom poluotoku, na sjeveru ove države.

Policajci su poginuli u raketnom napadu na njihov autobus u blizini policijske stanice Rafah. U napadu su povrijeđene dvije osobe, a izvršioci napada još nisu identificirani.

Ukop poginulih policajaca obavljen je na vojnom aerodromu Almaza, a prisustvovali su i viši dužnosnici sigurnosnih snaga.


Kairo 11:13

Vođa egipatske Muslimanske braće Mohamed Badie je prebačen u zatvor Tora, kazali su za Al Jazeeru izvori iz egipatskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zatvor Tora je nalazi u južnom dijelu Kaira, a u njemu su smješteni svrgnuti predsjednik Hosni Mubarak i drugi čelnici iz njegovog režima.

Najmanje pet naloga za hapšenje je izdato za Badiea, uključujući onaj za poticanje nasilja, vrijeđanje i klevetu protiv sudija i pravosudnih tijela.


Sarajevo 11:07

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pozvalo je građane Bosne i Hercegovine da ne putuju u Egipat zbog trenutnih političkih i društvenih nemira, a sve građane koji se tamo nalaze da privremeno napuste teritoriju te zemlje, saopćeno je iz MVPBiH. 

Potrebno je da se građani koji se nalaze u Egiptu pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Saopćeno je da je Ambasada Bosne i Hercegovine u Kairu u stalnom kontaktu s relevantnim institucijama Egipta, kao i državljanima Bosne i Hercegovine, kako bi se, ako razvoj situacije bude zahtijevao, poduzele dodatne mjere osiguranja diplomatskog osoblja, njihovih porodica i svih građana Bosne i Hercegovine koji trenutno žive u Egiptu.


Essarkiye 11:05

Zvaničnik Muslimanske braće Ahmed Jabir el-Hadz je saopćio da su egipatske snage sigurnosti rano u utorak izvršile operaciju pretresa nekoliko stanova visokopozicioniranih dužnosnika Muslimanske braće, među kojima i stan vojnim udarom svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija u Essarkiyi, javio je dopisnik agencije Anadolija.

U saopćenju se navodi da zvaničnici Muslimanske braće čije su kuće pretresene nisu bili kod kuće i da su izbjegli hapšenja.

Na šestom spratu zgrade koju je egipatska policija u utorak ujutro pretresala nalazi se Mursijev stan, sprat niže je stan predsjednika raspuštenog Parlamenta Ahmeda Fehimija, dok je na trećem spratu stan lokalnog lidera Stranke slobode i pravde Ahmeda Sehhata.

Operaciju pretresa zgrade izvršile su zajedno egipatske oružane i policijske snage.


Kairo 11:00

Novinar državnih novina Al-Ahram ubijen je na kontrolnoj tački u provinciji Delta, oblast Beheira, nekoliko sati nakon početka policijskog sata.

Tamer Abdel-Raouf, šef ureda Al-Ahrama za Beheiru, ubijen je nakon što je vojska otvorila vatru misleći da on pokušava pobjeći sa kontrolne tačke.

Novinar iz lista Al-Gomhuria, koji također kontrolira država, ranjen je u istom okršaju. Prema odluci vlasti, novinari imaju pravo kretati se i tokom policijskog sata.

Glasnogovornik vojske Ahmed Ali je putem Facebooka izdao saopćenje prema kojem su vojnici otvorili vatru nakon što su primijetili vozilo koje se brzo kreće, a čiji su vozači navodno odbili poslušati naredbu o zaustavljanju, što ih je nagnalo da otvore vatru.

“Nema opravdanja za korištenje vatre i trupe nisu namjeravale ubiti ljude u tom vozilu”, piše u saopćenju te se navodi da je otvorena istraga o incidentu.

Egipatska prelazna Vlada je u 14 provincija nametnula policijski sat, koji traje 11 sati, od 19 sati navečer do šest sati ujutro.


Manila 10:57

Filipini su u utorak naredili obaveznu evakuaciju svojih oko 6.000 državljana koji se nalaze u Egiptu, nakon što je ministar vanjskih poslova Albert del Rosario posjetio tu zemlju da istraži sigurnosnu situaciju nakon višednevnih nasilnih sukoba.

Rosario je naredio da se u Kairo pošalje posebni tim zadužen da ubrza povratak Filipinaca u domovinu, kojim je naloženo da kontaktiraju Ambasadu ove zemlje u Kairu.

“Ozbiljno narušavanje reda i mira u Egiptu, pogoršano tekućom političkom nesigurnošću i ozbiljnim sigurnosnim izazovima u toj zemlju, dovode do veoma teških radnih i životnih uslova”, navedeno je u saopćenju resornog ministarstva.

Del Rosario je posjetio Egipat ranije ove sedmice, u svom drugom posjetu u proteklih 14 dana, da ispita eskalaciju nasilja, rekao je Raul Hernandez, glasnogovornik filipinskog Ministarstva vanjskih poslova.

Dok je bio u Kairu, filipinski ministar vanjskih poslova se susreo s egipatsko-filipinskom tinejdžerkom koju je pogodio zalutali metak tokom sukoba u Helwanu, južno od prijestonice.

Rečeno mu je da se ona oporavlja i da je “dobrog raspoloženja”, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Filipinska Vlada je prošle sedmice pozvala svoje državljanine na dobrovoljni povratak u domovinu, ali su podigli nivo uzbune zbog rastućeg nasilja, u kojem je život izgubilo više od 900 osoba nakon nasilnog razbijanja kampova demonstranata, pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija.


Doha 10:34

Gasom bogati Katar je poslao drugu pošiljku besplatnog ukapljenog gasa koje je obeća Egiptu, javljaju agencije, iako je Doha kritizirala smrtonosno razbijanje demonstracija Muslimanske braće.

Tanker je krenuo “za bratski Egipat 9. augusta”, objavila je kasno u ponedjeljak državna informativna agencija QNA.

Cilj pošiljki je da smanji nestašicu energetskih izvora u Egiptu tokom ljeta, navela je QNA izjavu neimenovanog zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova.

“Odgovorna lica privode kraju mjere potrebne da se isporuče preostale pošiljke obećanog poklona bratskom egipatskom narodu”, kazao je zvaničnik.

Katar je u junu obećao pet pošiljki ukapljenog prirodnog gasa kao dar Egiptu, a zaljevska država je predvodila listu donatora koji su pomagali sjevernoafričkoj državi prije svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija.

Katar se istakao među zaljevskim zemljama u osudi smrtonosnog razbijanja demonstracija Muslimanske braće, koje je Egipat proveo nakon što je vojska smijenila Mursija 3. jula.

Katarski ministar vanjskih poslova Khaled al-Attiyah u nedjelju je kazao da njegova država nikada nije pomagala Muslimansku braću i da se njihova pomoć uvijek bila obećana cijelom Egiptu.

“Katar nikada nije pomogao nekoj egipatskoj grupi, ili nekoj egipatskoj političkoj stranci. Pomoć je uvijek bila namijenjena Egiptu”, kazao je on novinarima u Parizu, nakon sastanaka s francuskim kolegom Laurentom Fabiusom.

Katar je Egiptu obećao paket pomoći u iznosu od pet milijardi dolara, koji obuhvata bankovni polog u iznosu od četiri milijarde dolara te milijardu dolara u subvencijama.


Kairo 10:16

Održana je komemoracija za 25 policajaca smrtno stradalih u raketnom napadu na policijski autobus na Sinajskom poluotoku, na sjeveru Egipta.

Komemoraciji, održanoj na vojnom aerodromu Almaza, u blizini međunarodnog aerodroma u Kairu, prisustvovali su visoki vojni i policijski dužnosnici. Egipatska državna televizija uživo je prenosila komemoraciju.

U raketnom napadu na policijski autobus na međunarodnom putu na Sinajskom poluotoku, koji su izvele nepoznate osobe, smrtno je stradalo 25 policajaca, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta.


Washington 10:12

Vlada Sjedinjenih Američkih Država će, umjesto u potpunosti, djelimično blokirati vojne pomoći Egiptu.

Isporuka četiri borbena aviona F-16, kao i vojna vježba koja je planirana za idući mjesec su otkazani, javlja agencija Anadolija.

Prema vijestima AP-a, zvaničnici, koji nisu željeli otkriti svoj identitet, rekli su da bi SAD mogao suspendirati i godišnju ekonomsku pomoć Egiptu u vrijednosti od 250 miliona dolara.

S druge strane, TV mrež CNN objavila je da je američki predsjednik Barack Obama “reprogramirao” pomoć Egiptu te da je jedan dio vojne pomoći blokiran na kraći period.

Predsjednik Komiteta za raspodjelu i vanjske operacije u američkom Senatu Patrick Leahy izjavio je da je dobio informacije o blokiranju pomoći za Egipat te da ta odluka nije donesena na duži period.


Kairo 07:06

Novinar Al Jazeere Bernard Smith je u izvještavanju iz Kaira javio da je Badie u javnosti viđen samo jednom od Mursijevog svrgavanja te da je s njegovim hapšenjem većina vrha Muslimanske braće u pritvoru.

“Pojavio se na mirnim protestima u džamiji Rabaa”, kazao je dopisnik Al Jazeere. “To je jedini put da ga je neko vidio. On se od tada krio.”


Kairo 07:02

Egipatske snage sigurnosti uhapsile su čelnika Muslimanske braće, izvijestili su u utorak državni mediji.

Mohamed Badie (70) uhapšen je u stanu u sjeveroistočnom Kairu, nakon što je otkriveno mjesto na kojem se skrivao.

Badie je u julu optužen za poticanje na nasilje, a sudski postupak protiv njega trebao bi početi 25. augusta.

Na Facebook stranici Ministarstva unutrašnjih poslova objavljena je fotografija koja prikazuje Badiea s podočnjacima kako sjedi u automobilu između dvojice muškarca u zaštitnim prslucima.

Ministar unutrašnjih poslova Mohamed Ibrahim potvrdio je medijima da je Badie uhapšen u utorak rano ujutro.


Kairo 07:00

U Kairu se očekuje dolazak podsekretara Ujedinjenih naroda za politička pitanja Jeffreya Feltmana, koji će ponuditi pomoć Svjetske organizacije u ponovnom uspostavljanju mira.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon najavio je Feltmanov dolazak u ponedjeljak navečer. Ban je kazao je da je zabrinut zbog nasilnih demonstracija i prekomjerne upotrebe sile u Egiptu.

“Snažno osuđujem napade na crkve, bolnice i druge javne ustanove. Nema opravdanja za napade na civile ili uništavanje infrasrukture i imovine koja je tako bitna za budućnost Egipta”, rekao je Ban.

“Sprečavanje novih žrtava trebao bi biti prvi prioritet. Apeliram na sve Egipćane da pokažu maksimalnu uzdržanost i mirno prebrode razlike. S takvim podijeljenim egipatskim društvom i vlasti i politički lideri dijele odgovornost da zaustave trenutno nasilje. UN su spremne podržati napore, predvođene Egipćanima, da se riješi trenutna kriza.”


Utorak, 20. august


Washington 23:00

Američki State Department saopćio je da je zabrana Muslimanske braće u Egiptu loša ideja, prenosi Reuters.

Egipatski prelazni premijer Hazem el-Beblawi prošle sedmice je predložio da se ta organizacija pravnim putem rasformira, a Vlada razmatra tu ideju.


Kairo 22:30

Tijela 24 poginula policajca, koji su izgubili živote na poluotoku Sinaj, dopremljena su u Kairo. Pripadnici snaga sigurnosti poginuli su napadu koji je protuoklopnim oružjem izvršen na dva policijska minibusa. Zasjeda je postavljena u blizini pograničnog grada Rafah, a istoimeni je granični prelaz prema Palestini zatvoren.


Kairo 22:20

Svrgnutom predsjedniku Egipta Muhamedu Mursiju produžen pritvor za još 15 dana, i to zbog poticanja na nasilje. Mursi će ostati u pritvoru nakon što mu istekne 30-dnevni pritvor zbog sumnje da je sarađivao s palestinskim Hamasom u napadu na državne institucije.


London, New York 22:00

Organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International i Human Rights Watch snažno su osudile nasilje u Egiptu.

HRW je izvijestio da sila koju su snage sigurnosti koristile nad demonstrantima predstavlja najozbiljniji primjer masovnih i nezakonitih ubistava u modernoj historiji Egipta. Preliminarni zaključci HRW-a pokazuju da je policija koristila prekomjernu silu i nezakonito ubijala nenaoružane civile.

AI je saopćio da se u Egiptu desio pokolj i smatra da je odgovor međunarodne zajednice na krizu u Egiptu bio “slab i neefikasan”.

Generalni sekretar ove organizacije Salil Shetty je u saopćenju rekao da je “u Egiptu došlo do jasnog kršenja međunarodnog prava i standarda”.

AI apelira na privremenu Vladu Egipta “da trenutno preduzme akcije na sprečavanju daljih gubitaka života tokom vraćanja bezbjednosti i javnog reda na ulice”.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Nepoznate osobe na sjevernom Sinaju ubile su najmanje 25 egipatskih policajaca. Kao odgovor vojska je postavila kontrolne punktove i zatvorila granični prelaz Rafah sa susjednom Gazom. U isto vrijeme, pravni eksperti ukazuju na ozbiljna kršenja ljudskih prava, za šta optužuju snage vojnog udara.. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO