Tužitelji traže 60 godina zatvora Manningu

Manning nije proglašen krivim za pomaganje neprijatelju što bi mu donijelo doživotni zatvor (EPA)

Američki vojni tužitelji zatražili su da vojnik Bradley Manning provede najmanje 60 godina u zatvoru zbog objave velikog broja strogo povjerljivih dokumenata na stranicama Wikileaksa.

Tužitelj Joe Morrow pozvao je raspravnu sutkinju Denise Lind da odredi tešku kaznu kojom bi se „poslala poruka svakom vojniku da razmisli o krađi povjerljivih informacija“.

Bradley Manning, 25-godišnji bivši vojni obavještajni analitičar, optužen je za špijunažu i krađu podataka, a u zatvoru bi mogao provesti i dulje od jednog stoljeća.

Ipak, sutkinja Lind odlučit će koliku će kaznu taj mladi čovjek, koji se prije nekoliko dana i ispričao, doista i služiti.

Tužitelj Morrow je odbacio tvrdnju obrane da je Manning bio „naivan i uznemiren“ vojnik koji je vjerovao da je dobro izložiti ono što je smatrao zlostavljanjem u američkom vođenju ratova u Iraku i Afganistanu.

Umjesto toga, tužitelj ga je okarakterizirao „destruktivnim“, rekavši kako je Manning bio „odlučan insajder koji je koristio nesavršeni sustav“.

Manning: Žao mi je

Bradley Manning ispričao se prošle srijede zbog davanja državnih tajni internetskoj stranici WikiLeaks – najvećem otkrivanju povjerljivih podataka u povijesti Sjedinjenih Američkih Država.

„Žao mi je što sam povrijedio ljude. Žao mi je što sam povrijedio SAD“, rekao je Manning u procesu izricanja kazne na vojnom sudu.

„Ispričavam se zbog neočekivanih posljedica mojih postupaka. Posljednje tri godine bile su poučno iskustvo za mene“, prenijele su agencije njegove riječi.

Manning je suočen s višedesetljetnom zatvorskom kaznom zbog davanja više od 700.000 dokumenata, snimaka borbi i diplomatskih dosijea WikiLeaksu, čime su stranica koja se zalaže za transparentnost i njen osnivač Julian Assange došli u središte svjetske pažnje.

Krajem srpnja potvrđene su mu optužbe po 20 točaka optužnice, uključujući i špijunažu i krađu podataka, no oslobođen je jedne od najozbiljnijih optužbi – pomaganja neprijatelju, koja bi mu donijela doživotnu zatvorsku kaznu.

Visina kazne mogla bi biti poznata ovog tjedna.

Izvor: Al Jazeera i agencije