Mursijeve pristalice nastavljaju proteste

Kairo – 23:40

Mursijeve pristalice nastavljaju proteste na trgu Rabia el-Adawiya u Kairu. U međuvremenu, saobraćaj na mostu “6. oktobar” djelomično normaliziran nakon što su se pristalice svrgnutog predsjednika povukli.

Al Jazeerina reporterka Nicole Johnston javlja da su prodavnice ispod mosta “6. oktobar” otvorene.


Kairo – 22:38

U sukobima u Kairu i drugim oblastima poginulo je 17, a ranjeno više od 300 osoba, saznaje kanal Al Jazeera Mubasher Misr iz medicinskih izvora.

U međuvremenu, vojna oklopna vozila raspoređena su ispred zgrade državne televizije.


Kairo – 22:15

Više od dva sata traju protesti Mursijevevih pristalica i protivnika u Kairu. Sukob je počeo nešto prije 20 sati, kada su stigli na jedan most u Kairu, oko 200 metara od državne televizije, a 15 do 20 minuta hoda od glavnog trga Tahrir, gdje se nalazi mnoštvo kako bi proslavilo pad svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija.

Demonstranti su se počeli sukobljavati bacajući kamenje i pirotehniku.

Oko 20.30 sati pristigle su i policijske snage. Situacija je bila apsolutno izvan kontrole.

Oko 21 sat došlo je do sukoba s policijom, djelomično je ugašena ulična rasvjeta i bilo je prilično teško pratiti, uprkos direktnom TV prenosu, šta se tačno događa na mostu u Kairu.

Međutim, situacija se donekle primirila, jer su se anti-Mursijevci počeli povlačiti prema trgu Tahrir, gdje je i dalje mnoštvo koje slavi pad predsjednika Mursija.

Vojska će intervenirati kako bi zaustavila sukobe između Mursijevih pristalica i protivnika, saznaje agencija AFP iz vojnih izvora.


Kairo – 22:00

Al Jazeerin reporter Jonah Hull nalazi se blizu mjesta sukoba na mostu “6. oktobar” u Kairu.

“Pro-Mursijevi demonstranti se povlače sa prostora ispred zgrade državne televizije i mosta ‘6. oktobar’. Otišli su brzo, kao što su i došli. Sukobi na nižem nivou mosta se nastavljaju”, rekao je Hull.


Kairo – 21:55

Kamere Al Jazeere zabilježile su dolazak vojnih oklopnih vozila na most “6. oktobar”, gdje je ranije došlo do sukoba između Mursijevih pristalica i oponenata. Kanal Al Jazeera Mubasher Misr iz medicinskih izvora saznaje da je deset osoba poginulo, a 318 ranjeno u sukobima u Kairu i drugim oblastima.

Mursijeva pristalica, učesnica protesta, Nadia Mustafa (50):

Vojska napada muslimane, i to posebno one iz Muslimanske braće. I mi se brinemo za našeg predsjednika Mursija. Ovaj vojni puč je protivzakonit.


Kairo – 13:42

Egipatski javni tužitelj Abdel Meguid Mahmud je kazao u petak da će podnijeti ostavku, nekoliko dana nakon što je ponovo postavljen na tu funkciju, navodeći kao razlog mogući sukob interesa u budućim procesima.

Dugogodišnjeg tužioca iz perioda bivšeg diktatora Hosnija Mubarka Mursi je smijenio u novembru, kada je sebi dekretom dao ovlasti da proizvoljno smjenjuje visokopozicionirane funkcinere.

[AP]


Kairo – 13:30

Hiljade pristalica svrgnutog predsjednika Mursija su se okupile u Nasr Cityju, u prijestonici Egipta, da protestiraju zbog njegovog svrgavanja u vojnom puču.

Očekuje se da se poveća broj prisutnih nakon molitve koja se održava petkom, kao odgovor na poziv koalicije koju predvode Muslimanska braća. Oni su pozvali na demonstracije usmjerene protiv državnog udara.


Addis Abeba – 12:30

Ambasador Egipta u Addis Abebi je negirao da je došlo do neustavnog preuzimanja vlasti. On je to kazao u susret mogućoj odluci AU-a da suspendira njegovu zemlju iz 54-članog bloka.

“Glas i prisutstvo desetina miliona Egipćana na ulicama i trgovima širom Egipta ne može se zanemariti – ovaj glas se mora čuti, razumjeti i poštovati”, kazao je Mohamed Edrees novinarima nakon obraćanja na sastanku Vijeća za mir i sigurnost AU-a, koje će odlučiti o sudbini Egipta.

“Na kraju, narod je izvor svake legitimnosti.”

“Vojna uloga u ovome je da podrži narod. Vojska nije potakla državni udar i nametnula svoje ciljeve narodu protiv njihove volje. Nasuprot tome, oni su podržali volju naroda”, rekao je Edrees.

[DPA]


Kairo – 11:40

Egipatski zvaničnik je kazao da je granični prelaz s Pojasom Gaze na sjevernom Sinaju zatvoren do daljnjeg iz sigurnosnih razloga.

Odluka je donesena nekoliko sati nakon što su naoružani napadači napali četiri lokacije u sjevernom Sinaju, a mete su bile dva vojna punkta, policijska stanica i aerodrom Al-Arish, na kojem se nalaze vojne letjelice.

Vojska i snage sigurnosti su odgovorile na napade. Jedan vojnik je ubijen, a trojica su ranjena.

General Sami al-Metwali je kazao da je prelaz Rafah zatvoren u petak. On nije rekao kada će biti ponovo otvoren. Skoro 200 Palestinaca je vraćeno nazad u Pojas Gaze nakon naredbe o zatvaranju.

Sukobi su izbili dva dana nakon što je vojska svrgla predsjednika Mursija, pripadnika Muslimanske braće. Neki pripadnici tog pokreta su kazali da će se boriti protiv ovog postupka vojske.

[AP]


Kairo – 11:30

Komesar Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava Navi Pillay je izjavila da je zabrinuta zbog zatvaranja čelnika Muslimanske braće u Egiptu.

Pillay je u izjavi napisala: “Mi ne ulazimo u to da li se u Egiptu desio državni udar.”

[Reuters]


5. juli, 10:00

U Kairu, glavnom gradu Egipta, očekuju se masovni protesti nakon što je koalicija grupa predvođena Muslimanskom braćom pozvala na demonstracije, kao odgovor na vojni puč kojim je smijenjen Mursi sa mjesta predsjednika države.

Koalicija je u četvrtak pozvala narod da učestvuju u protestu “Petak odbijanja”, koji će uslijediti nakon molitve koja se održava petkom. Na ovaj poziv se gleda kao na test da li Mursi i dalje ima bazu pristalica u zemlji i kako će armija djelovati.

Mursi, koji je prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta, pripadnik je pokreta Muslimanska braća.

Desetine osoba su povrijeđene u četvrtak u sukobima u Mursijevom rodnom gradu Zagazigu, što je izazvalo bojazan da bi moglo doći do eskalacije nasilja.

Saopćenje vojske

Egipatska vojska saopćila je da neće preduzimati proizvoljne mjere protiv bilo koje političke grupe i da će garantirati pravo na proteste sve dok demonstranti ne prijete nacionalnoj sigurnosti, prenosi Tanjug.

“Mudrost, istinski nacionalizam i suštinske ljudske vrijednosti za koje se sve religije zalažu zahtijevaju od nas da izbjegnemo preduzimanje bilo kakvih vanrednih ili proizvoljnih mjera protiv bilo koje frakcije ili političke struje”, navodi se u saopćenju vojske objavljenom na društvenoj mreži Facebook, koje je prenio Reuters.

“Mirni protest i sloboda izražavanja su prava koja su svima zagarantirana, koje su Egipćani stekli kao jedno od najvažnijih postignuća njihove veličanstvene revolucije”, istaknuto je u saopćenju objavljenom uoči protesta koje je za petak zakazao pokret Muslimanska braća.

U saopćenju vojske se, međutim, dodaje da prekomjerna upotreba ovog prava može imati negativne implikacije, poput blokada puteva ili uništavanja institucija, i “predstavlja prijetnju društvenom miru, nacionalnom interesu i šteti sigurnosti i ekonomiji” Egipta.

Vojska je pozvala građane na pomirenje i izbjegavanje napada iz osvete, prenio je AFP.

Poziv Mansoura

Čak je i novoprisegnuti privremeni predsjednik Adly Mansour, koji je zamijenio Mursija na poziciji predsjednika, iskoristio svoju inauguraciju u četvrtak da zacijeli odnos s Muslimanskim bratstvom.

“Muslimanska braća su dio ovog naroda i pozvani su da učestvuju u izgradnji nacije, jer niko neće biti isključen, a ako odgovore na našu pozivnicu bit će dobrodošli”, kazao je on.

Među uhapšenim vodećim članovima Muslimanske braće je i glavni čelnik grupe Mohamed Badie. On i njegov moćni zamjenik Khairat al-Shater su traženi zbog ispitivanja u vezi s njihovom ulogom u ubistvima osam demonstranta ove sedmice u sukobima ispred sjedišta Muslimanskog bratstva u Kairu.

Sudski izvor je kazao da će Tužilaštvo u ponedjeljak početi s ispitivanjem članova grupe, uključujući Mursija, za “uvredu sudstva”, što je još jedna u rastućem nizu optužnica.

Mursi je, navodno, zadržan u vojnom zatvorskom centru.

I ostali čelnici Muslimanske braće će, također, biti ispitani o istim optužnicima, a među ispitanicima će se naći vrh političkog krila grupe, odnosno Saad al-Katatni, Mohammed al-Beltagui, Gamal Gibril i Taher Abdel Mohsen.

Mursiju i drugim višim čelnicima je zabranjeno da putuju zbog skore istrage o njihovoj ulozi u bjekstvu iz zatvora 2011. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije