Manning nije kriv za pomaganje neprijatelju

Sutkinja američkog vojnog suda presudila je u utorak da je vojnik Bradley Manning, koji se tereti za odavanje povjerljivih podataka WikiLeaksu, kriv po većini od 21 tačke optužnice, ali ne i za najozbiljniju – pomaganje neprijatelju.

Sutkinja pukovnica Denise Lind saopćila je da Manning, optužen za najveće odavanje povjerljivih informacija u američkoj historiji, jer je poslao najmanje 700.000 dokumenata WikiLeaksu, nije kriv za najtežu optužbu, pomaganje neprijatelju, prenijele su agencije.

Da je proglašen krivim i za ovu optužbu, Manningu bi pretila doživotna robija, plus 154 godine zatvora, prenosi Tanjug.

Manning je proglašen krivim po pet tačaka optužnice za špijuniranja, zatim po pet tačaka optužbi za krađu, proglašen je krivim za računarsku prevaru te druge vojne prekršaje.

Izricanje kazne

Ročište za izricanje kazne Manningu je zakazano za srijedu.

Bivši analitičar obavještajne službe Manning (25) rekao je da nije vjerovao da će informacije koje je objelodanio ugroziti vojnike u Afganistanu i Iraku ili nacionalnu sigurnost.

U završnoj riječi na suđenju Manningu, vojni tužilac major Ashden Fein, rekao je da on predstavlja “neodgovornog, sebičnog izdajnika”, koji je znao da će neprijatelji Amerike doći do dokumenata koje je predao WikiLeaksu.

On je naveo da je Manning prošao obuku i da je zbog toga znao da dokumenta koja predaje mogu da dospiju i u ruke terorista.

Mediji ocjenjuju da bi ishod presude Manningu mogao da utiče i na krivični proces protiv Edwarda Snowdena, ako on ikada bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije