Završno ročište Bradleyju Manningu

U Sjedinjenim Američkim Državama u Fort Meadeu održava se završno ročište u predmetu Bradleyja Manninga, zbog optužbi za odavanje povjerljivih informacija neprijatelju. Ova ozbiljna optužba, koju sutkinja u četvrtak nije željela odbaciti, povlači za sobom i maksimalnu kaznu, a to je doživotni zatvor.

Branioci tvrde da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati da će materijal koji je Manning slao na internetsku stranicu WikiLeaksa moći vidjeti pripadnici Al-Kaide. Manning je prethodno priznao krivicu za deset od više od 20 optužbi protiv njega.

Tužilaštvo tvrdi da je on “sistematski uzimao dokumenta”, koje su naposljetku dospijevali i do lidera Al-Kaide Osame bin Ladena.

Odavanje podataka

“On je svjesno davao obavještajne podatke neprijatelju”, rekla je u četvrtak sutkinja Denise Lind, na ročištu u bazi Fort Meade u američkoj saveznoj državi Marriland.

Analitičari navode da se ovom odlukom suda ne odbacuje mogućnost da Manning bude oslobođen po ovoj tački optužnice. Manning je tokom predprocesnog postupka u februaru izjavio da je on dokumente objavio kako bi izazvao diskusiju u javnosti o ulozi američke vojske i inostrane politike te zemlje.

Među dokumentima koje je Manning poslao WikiLeaksu nalazi se i snimak napada vojnog helikoptera Apache 2007. godine, kada je u Bagdadu poginulo više od deset osoba, uključujući fotografa agencije Reuters. Osim navedene, optužnica protiv njega sadrži još 20 tačaka.

Izvor: Al Jazeera i agencije