Rivalska grupa ubila zapovjednika FSA-e

Kamal Hamami, zvani Abu Basir, ubijen je s bratom tokom izvidničke misije u Turkmenskim planinama
Kamal Hamami, zvani Abu Basir, ubijen je s bratom tokom izvidničke misije u Turkmenskim planinama

Borci iz sirijske grupe povezane s Al-Kaidom su ubili zapovjednika Slobodne sirijske vojske (FSA) nakon što su ga zaustavili na punktu, saopćio je glasnogovornik FSA-e, naglasivši rastući jaz između sirijskih opozicijskih grupa.

Slobodnu sirijsku vojsku podržavaju Zapad i arapske zemlje.

Sirijski rat ugrožava obrazovanje 2,5 miliona djece

Više od petine sirijskih škola je uništeno ili je postalo neupotrebljivo tokom više od dvije godine sukoba, čime je ugroženo obrazovanje 2,5 miliona djece, izvijestila je u petak humanitarna agencija Save The Children, prenosi Hina.

Građanski rat u Siriji pridonio je velikom rastu broja nasilnih incidenata koji su utjecali na obrazovanje djece tokom prošle godine, čak i izvan Sirije, navodi agencija.

Više od 70 posto od 3.600 takvih incidenata 2012. dogodilo se u Siriji, gdje su školske zgrade granatirane, učitelji napadnuti, a djeca regrutirana u naoružane skupine, dodaje se.

Agencija je izvijestila da je pojačala nadzor zbog pogoršanja sirijske krize, kao i zabrinutosti za dostupnost obrazovanja djevojčicama u Južnoj Aziji i subsaharskoj Africi.

Ovo izvješće uključuje novo UNESCO-ovo istraživanje, koje je pokazalo da 48,5 miliona djece koja žive u područjima sukoba diljem svijeta ne idu u školu, a više od polovine te djece je u dobi kada bi trebali pohađati osnovnu školu.

Save The Children navodi da je skoro 3.900 škola u Siriji uništeno ili stavljeno van funkcije do januara 2013. godine.

“Novije procjene pokazale su u aprilu vrlo brzi rast tog broja, tako da je 22 posto od 22.000 škola u zemlji postalo neupotrebljivo”, kaže agencija.

U izvješću se poziva na to da se više humanitarne pomoći koristi za školovanje i navodi se da je sirijski obrazovni sektor u januaru tražio 45 miliona dolara, ali je dobio samo devet miliona dolara.

Kamal Hamami, poznat kao Abu Basir, bio je član Vrhovnog vojnog vijeća FSA-e, a ubijen je u Turkmenskim planinama u blizini sjevernog grada Latakije, kazao je u petak Al Jazeeri glasnogovornik Louay Meqdad.

Meqdad je kazao da je zapovjednik ubijen nakon žestoke rasprave s lokalnim liderom Islamske države Irak i Levant, u kojoj je lider FSA-u nazvao “nevjernicima”.

Ubijen i Basirov brat

Hamamijev brat, koji je putovao u automobilu s Hamamijem, također je ubijen, kazao je glasnogovornik.

Braća i treći muškarac su bili na izvidničkoj misiji prije napada na Vladine snage, rekao je Meqdad.

Trećem čovjeku je dozvoljeno da napusti poprište i da izvijesti o ubistvima.

Drugi glasnogovornik FSA Qassem Saadeddine je kazao da ga je grupa nazvala da priznaju ubistva.

“Oni su rekli da će ubiti sve članove Vrhovnog vojnog vijeća”, rekao je u Siriji Saadeddine.

Meqdad je kazao da je ovaj incident veoma zabrinjavajući.

Prevladavanje razuma

“Nadamo se da će razum prevladati umjesto sukoba, jer će cijela sirijska revolucija biti ugrožena ako se sirijski pobunjenici počnu boriti između sebe”, dodao je on.

Slobodna sirijska vojska pokušava uspostaviti logističku mrežu i pojačati svoje prisustvo širom Sirije, nakon što je administracija Sjedinjenih Američkih Država obećala da će grupi poslati oružje.

SAD je ovu odluku donio nakon zaključka da snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada koriste hemijsko oružje u borbi protiv pobunjeničkih boraca.

Komitet američkog Kongresa je stopirao ovaj plan zbog bojazni da takve isporuke neće biti odlučujuće i da oružje može završiti u rukama grupa koje se protive interesima Zapada, kazali su sigurnosni izvori.

Iako se snage FSA-e povremeno bore zajedno s grupama drugačijih ideologija, kao zagovornika Islamske države, suparništvo je poraslo i grupe povezane s Al-Kaidom su okrivljene za nekoliko atentata zapovjednika umjerenih pobunjeničkih jedinica.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U borbama na sjeveru Sirije sudjeluju pripadnici Al Kaide. Sa teritorije protjerali su i borce povezane sa Slobodnom vojskom Sirije. Zeina Khodr izvještava iz grada Dane u pokrajini Idlib.  

Dok Sirijska nacionalna koalicija i dalje podnosi zahtjeve međunarodnoj zajednici za jači pritisak na vladajući režim, Rusija ponavlja da je vojna intervencija nedopustiva. Za to vrijeme Assadove snage pod opsadom drže Homs, jedno od ključnih uporišta opozicije. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO