AI: Odbaciti dio optužbi protiv Manninga

Pomaganje neprijatelju je najozbiljnija od 21 tačke optužnice i za ovo djelo Manning bi mogao biti osuđen i na doživotnu robiju (AP)
Pomaganje neprijatelju je najozbiljnija od 21 tačke optužnice i za ovo djelo Manning bi mogao biti osuđen i na doživotnu robiju (AP)

Organizacija Amnesty International, sa sjedištem u Londonu, apelirala je na administraciju Sjedinjenih Američkih Država da odustane od najtežih optužbi protiv vojnika Bradleyja Manninga, kome se sudi pred vojnim sudom zbog davanja stotina hiljada povjerljivih informacija internetskoj stranici WikiLeaks.

Iz AI ističu da tužilac nije uspio dokazati kako je Manning pomogao neprijatelju, odnosno da je znao da će materijal koji je predao moći vidjeti američki neprijatelji na WikiLeaksu, izvještava AP.

Pomaganje neprijatelju je najozbiljnija od 21 tačke optužnice i za ovo djelo Manning bi mogao biti osuđen i na doživotnu robiju.

Amnesty ističe da bi tužitelji trebali odustati i od drugih tačaka optužnice koje nisu potkrijepljene dokazima. 

Manningovi advokati su zatražili od sudije da, zbog izostanka inkriminirajućih dokaza, presudi kako njihov klijent nije kriv za sedam djela koja mu se pripisuju, uključujući i pomaganje neprijatelju.

Odbačeno priznanje

Početkom juna, u američkoj vojnoj bazi Fort Meade u Marylandu, pred Vojnim sudom počeo je sudski proces protiv Manninga, prema optužbama da je dao više od 700.000 tajnih dokumenata internetskoj stranici WikiLeaks.

Mannning je u pretpretresnom procesu u februaru priznao krivicu prema deset lakših tačaka optužnice – da je bio izvor WikiLeaksu. Tužilaštvo je odbacilo njegovo priznanje krivice, ističući da će mu se suditi prema prvobitnim optužbama.

Među dokumentima su bile diplomatske depeše State Departmenta, ratni podaci iz Iraka i Afganistana, te informacije o procjeni zatvorenika u Gvantanamu.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki vojnik Bradley Manning sumnjiči se za odavanje više od 700.000 tajnih dokumenata, među kojima su ratni podaci iz Iraka i Afganistana, te informacije o zatvorenicima u Gvantanamu.

03 Jun 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO