Facebook uklanja reklame sa stranica o nasilju

Oglasi čine blizu 85 posto prihoda Facebooka, najveće svjetske društvene mreže s 1,1 milijardom korisnika (Reuters)

Kompanija Facebook je objavila da više neće dopuštati da se na stranicama koje sadrže nasilje ili seks pojavljuju njeni oglasi kako bi umirila klijente koje ne žele ih se veže sa spornim materijalima.

Uprava ove društvene mreže na internetu je ovu odluku donijela mjesec dana nakon što je nekoliko kompanija povuklo svoje oglase s Facebooka zbog izvještaja o postojanju Facebook stranica koje promoviraju nasilje nad ženama.

Facebook je tada saopćio kako treba poboljšati sistem za prijavljivanje i uklanjanje sadržaja koji krše njegove društvene norme koje, među ostalim, zabranjuju korisnicima da objavljuju materijale s govorom mržnje, prijetnjama i pornografijom.

Oglasi čine blizu 85 posto prihoda Facebooka, najveće svjetske društvene mreže s 1,1 milijardom korisnika. Facebook je rekao da promjene neće bitnije utjecati na njegovo poslovanje.

Kontraverzni sadržaji

Ova kompanija je također saopćila kako će više raditi na prevenciji slučajeva kada se njeni sadržaji objavljuju zajedno sa materijalom koji ne krše njene standarde, ali se ipak karakteriziraju kao kontroverzni.

Na primjer, Facebook stranica koja prodaje proizvode za odrasle neće imati posebne oglase. Ranije se takva stranica mogla vidjeti sa desne strane korisničke stranice, ukoliko nije kršila zabranu Facebooka za objavljivanje nagih tijela.

Ovaj potez ističe delikatnost posla društvenih medija koji znaju sadržavati veliku količinu nepredvidljivog sadržaja koji dijele korisnici, a koje se oslanjaju na oglašavanje kao podršku posla.

„Naš cilj je i da zadržimo slobodu objavljivanja na Facebooku, ali i da zaštitimo korisnike i kompanije od određenih oblika sadržaja“, stoji u saopćenju kompanije.

Sporna područja

Facebook je objavio kako će proširiti broj stranica i grupa na svojoj mreži koje su zabranjene za oglašavanje i obećao kako će ukloniti reklame sa spornih područja stranice do kraja naredne sedmice.

Stranice i grupe koje se odnose na bilo koji oblik nasilja također se neće moći reklamirati, navodi se.

Glasnogovornica Facebooka istakla je kako se ova politika neće odnositi na stranice medijskih organizacija koje se nalaze na Facebooku.

Američka kompanija je navela kako će se označavanje spornih stranica i uklanjanje reklama raditi ručno, dok će se u narednim sedmicama napraviti automatizirani sistem koji će nastaviti sa ovim poslom.

Izvor: Agencije