Bijes zbog silovanja djevojčice u zatvoru

Bolivija namjerava preuzeti njegu djece u dobi iznad šest godina koji sa svojim roditeljima žive u zatvoru. Ovo je najavljeno nakon reagovanja javnosti na vijest da je 12-godišnju djevojčicu, navodno, silovao njen otac zatvorenik.

No, zatvorenici kažu da neće predati starateljstvo nad svojom djecom bez borbe.

U većini zatvora širom svijeta zatvorska kazna znači odvojenost od porodice. No to nije slučaj u Boliviji.

Gotovo dvije hiljade djece svojim domom zovu neke od najgorih zatvora Bolivije. Zbog toga su Ujedinjene nacije još davno izrazile zabrinutost.

Ćelije na prodaju

Denis Racicot iz Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava, kaže: “Dugo vremena jedinstvo porodice – čak i ako to znači boravak u zatvoru – ima primat nad najboljim interesima djeteta. Ni u jednoj drugoj zemlji Latinske Amerike dječaci i djevojčice iznad šest godina, odnosno adolescenti u dobi do 18 godina, ne žive s ocem u zatvoru ili s oba roditelja u preventivnom pritvoru u muškim zatvorima.”

Bolivijski zatvori imaju malo sličnosti sa zatvorima u ostatku svijeta. Unutra ćete vidjeti djecu … štandove s hranom … čak i zatvorske ćelije na prodaju ili najam.

Slab kaznenopopravni sistem znači da mnogi zatvorenici nisu osuđeni ili još čekaju kaznu. A kao i ostatak Bolivije, većina zatvorenika živi u siromaštvu.

Bez sredstava da se brinu za svoju djecu vani, ona žive s njima u najžešćim zatvorima – osuđena na djetinjstvo iza rešetaka.

Bijes zbog silovanja 12-godišnje djevojčice, koje je, navodno, izvršio njen otac zatvorenik, doveo je ovo pitanje u centar pažnje.

Bolivijski zatvorski dužnosnici kažu da će provoditi postojeći zakon. Svako dijete iznad šest godina će morati ići.

Školovanje u zatvoru

Ramiro llanos, direktor bolivijskih zatvora, kaže: “Garantujemo da djeca mogu izlaziti prema posebnim dogovorima. Djeca mlađa od šest godina mogu izlaziti u toku dana, a vraćati se noću. Djeca starija od šest će biti u nadležnosti državnih institucija i općina.”

Međutim, ovaj potez je razljutio zatvorenike. Među zatvorenicima u zatvoru maksimalne sigurnosti Chonchocoro, njihova djeca dobijaju hranu i školovanje u okviru Vladinog programa.

Odluka da se provede zakon mogla bi biti lakši dio, jer, zapravo, odvojiti djecu od roditelja neće biti jednostavan zadatak.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Prema podacima Ujedinjenih naroda, Haiti i Bolivija imaju najvišu stopu nasilja nad ženama. U Boliviji ih je gotovo 80 posto izloženo nekoj vrsti nasilja. Vlada je nedavno usvojila novi, oštriji zakon čiji je cilj zaštititi žene u ovoj patrijarhalnoj državi.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO