Kerry u Moskvi zbog pritiska na Siriju

Američki državni sekretar John Kerry u posjeti je Moskvi. Glavna tema razgovora sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim  snažniji je pritisak na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Kerry je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu rekao da Sjedinjene Države i Rusija dijele zajednički interes u Siriji, uključujući promicanje stabilnosti regije i sprečavanje širenja ekstremizma.

Na početku razgovora u Kremlju Kerry je Putinu rekao da su napori na okončanju dvogodišnjeg sirijskog sukoba u kojem je život izgubilo 70.000 ljudi među pitanjima u kojima bivši hladnoratovski suparnici mogu sarađivati.

“Sjedinjene Države vjeruju da dijelimo neke vrlo značajne zajedničke interese glede Sirije – stabilnosti u regiji, da nemamo ekstremiste koji bi stvarali probleme po cijeloj regiji i drugdje”, rekao je Kerry.

On je rekao da se nada da će dvije zemlje uspjeti naći “zajedničke tačke” glede Sirije. Obje su zemlje prošlog juna prihvatile plan za političko rješenje za Siriju, ali su se razišle u pitanju kako ga provesti.

Kerry je rekao da predsjednik SAD-a Barack Obama vjeruje i da Rusija i SAD mogu “značajno” sarađivati u pitanjima poput Sjeverne Koreje, Irana i ekonomskih veza, za koje su obje strane ocijenile da nisu ostvarile svoj puni potencijal.

U međuvremenu, turski premijer Recep Tayyip Erdogan oštro je kritizirao izraelsko bombardiranje Sirije.

John Kerry je u prvoj zvaničnoj posjeti toj zemlji od kada je preuzeo funkciju državnog sekretara.

Kerry dolazi u Rusiju nakon što su istražitelji UN-a objavili da su hemijsko oružje sarin u Siriji koristili pobunjenici, što  zvaničnici u Washingtonu ne priznaju.

Izrazili su sumnju u tačnost navoda Carle del Ponte da hemijsko oružje upotrebljava sirijska opozicija.

Sumnje oko hemijskog oružja

“Veoma smo skeptični u vezi sa tvrdnjama i optužbama da je hemijsko oružje upotrijebila opozicija. Za vjerovati je i veća je mogućnost, ukoliko je hemijsko oružje upotrijebljeno u Siriji, a postoje dokazi da jeste, da je za to odgovoran Assadov režim”, kaže Jay Carney, portparol Bijele kuće.

Turski premijer snažno se je kritizirao Izrael, nazivajući zračne udare te zemlje u Siriji neprihvatljivim. Erdogan tvrdi da je Bashar al-Assad, izraelsko bombardiranje iskoristio za prikrivanje masakra u gradu Banya.

“Izraelski napadi su potpuno neprihvatljivi. Nema opravdanja, nema opravdanja koji bi tu operaciju opravdalo. Ovi napadi nisu ništa drugo do prilika, adut karta koja je Assadu data na zlatnom tanjiru”, rekao je Erdogan.

U građanskom ratu u Siriji, prema nepotvrđenim podacima, od marta 2011.godine, poginulo je oko 70 hiljada ljudi, najviše civila.

Grad Banya među posljednjima je u kome je sirijska vojska navodno počinila zločin protiv civila, uključujući i djecu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO