Italijani glasaju na lokalnim izborima

Lokalni izbori su test za političke partije, samo tri mjeseca od održavanja općih izbora na kojima niko nije odnio potrebnu većinu (AP)

Italijani su izašli na lokalne izbore, koji će trajati dva dana i stavit će na test političke partije u toj zemlji samo tri mjeseca od održavanja općih izbora, na kojima niko nije odnio potrebnu većinu, te mjesec dana od formiranja krhke koalicione Vlade.

U centru pažnje je italijanska prijestolnica, gdje najnovije ankete pokazuju da aktuelni desno-orijentirani gradonačelnik Gianni Alemanno nešto zaostaje u procentima u odnosu na svog ljevičarskog rivala Ignazia Marina, prenose agencije.

Marino je kandidat Demokratske partije (PD), stranke aktuelnog italijanskog premijera Enrica Lette, dok Alemanno zastupa stranku bivšeg premijera Silvija Berlusconija, Narod slobode.

Glasačka mjesta će biti otvorena i u ponedjeljak do 14 sati, pri čemu se prvi preliminarni rezultati očekuju nešto kasnije istog dana.

Drugi krug glasanja će biti održan 9. i 10. juna, a većina analitičara smatra da Rim neće dobiti novog gradonačelnika u prvom krugu.

Predizborna obećanja

Alemanno je bio izložen oštrim kritikama u Rimu zbog velikih saobraćajnih gužvi u tom gradu, neriješenog problema odnošenja smeća i zbog pada broja turista.

On se branio time da je probleme naslijedio od ljevičarski nastrojenih gradonačelnika prije njega i isticao velike projekte koje je realizirao tokom svog mandata.

Marino je obećao da će preduzeti mjere za poboljšanje situacije u gradskom saobraćaju i za popuštanje socijalne krize uzrokovane rekordno visokom nezaposlenošću u Rimu.

Demokratska partija je na općim izborima u februaru sa malom prednošću pobijedila u odnosu na drugoplasiranu Berlusconijevu stranku, tako da nije uspjela da osvoji većinu u Parlamentu.

Nakon dva mjeseca neizvjesnih pregovora, politička kriza je razriješena prošlog mjeseca formiranjem koalicione Vlade u kojoj su dvije pomenute stranke, kao i centristička stranka bivšeg premijera Marija Montija.

Neki analitičari predviđaju da bi Berlusconi već za nekoliko mjeseci mogao oboriti Vladu, nakon čega bi morali biti održani novi izbori, na kojima bi, prema anketama, njegova stranka pobijedila. Međutim, on ističe da podržava Vladu, prenose agencije.

Izvor: Agencije