Francuska povukla stotinu vojnika iz Malija

Prvih stotinu povučenih francuskih vojnika iz Malija stiglo je u utorak na Kipar (AFP)

Tri mjeseca od početka intervencije u Maliju 11. januara, Francuska je u utorak simbolično povukla stotinu od ukupno 4.000 svojih vojnika koji ostaju u toj afričkoj zemlji.

Prvih stotinu povučenih vojnika stiglo je u utorak na Kipar.

U tri mjeseca vojne intervencije Francuzi su uništili uporišta oružanih skupina koje su zauzele sjever Malija.

Eric Denece, upravnik Francuskog obavještajnog centra je izjavio da je, otkako traje intervencija, identificirano i ubijeno više od 600 pripadnika oružanih grupa, te da su uništene njihove zalihe oružja, streljiva i nafte.

Politička odluka

Povlačenje prvih vojnika politička je odluka kojom Pariz želi pokazati da je spreman što prije brigu za sigurnost povjeriti afričkim snagama, javlja Hina.

Evropska unija obavezala se uvježbavati slabo opremljenu i malobrojnu malijsku vojsku.

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je da bi 2.000 francuskih vojnika trebalo ostati u Maliju do jula, kada se trebaju održati parlamentarni izbori.

Pariz je predložio Ujedinjenim narodima i Maliju da u toj zemlji zadrži 1.000 svojih ljudi, koji bi djelovali uporedo sa 11.000 vojnika Ujedinjenih naroda koji bi se trebali rasporediti na ljeto u Maliju.

Francuska intervencija u Maliju pokrenuta je 11. januara nakon što su oružane skupine osvojile sjever te zemlje i prijetile napredovanjem prema jugu.

Pariz je u februaru objavio da će francuski vojnici ostati koliko bude potrebno.

Izvor: Agencije