U zračnom napadu Izraela ubijen Palestinac

Jedan Palestinac je poginuo, a dvojica su povrijeđena u izraelskom zračnom napadu na Gazu.

Izraelske snage tvrde da je u napadu, koji su izveli na Gazu, ubijena ključna osoba Hamasa odgovorna za raketiranje izraelskog naselja Elat sredinom aprila. U tom napadu nije bilo poginulih, ni materijalne štete.

“Danas smo ubili jednog od umiješanih u ispaljivanje raketa na Eilat. Rekao sam da to ne možemo zanemariti. Današnja akcija je nastavak naše politike. Nećemo prihvatiti sporadično ispaljivanje raketa iz Pojasa Gaze ili sa Sinaja”, rekao je premijer Izraela Benjamin Netanyahu.

Predstavnici Hamasa optužili su izraelsku stranu za eskalaciju nasilja u Palestini.

Izazov primirju

“Upozoravamo izraelskog okupatora na posljedice ovoga zločina. Naša braća u Egiptu, pomoću kojih je postignut sporazum o primirju, trebaju obuzdati agresiju cionističke okupacije koja snosi punu odgovornost za posljedice ovog zločina”, kaže glasnogovornik Hamasa Tahir Nunu.

U ranijem napadu ubijen je jevrejski naseljenik, zbog čega su Izraelci zatvorili prelaze na Zapadnoj Obali. Tvrde da je napadač Palestinac i da je uhvaćen.

“Napadač je stigao na raskrsnicu u južnom predgrađu Nablusa i napao civila, stanovnika naselja. Nekoliko puta ga je ubo nožem, a zatim oteo od njega pištolj i pucao prema prelazu. Nakon pucnjave dao se u bijeg, ali su dvojica policajaca iz granične službe uzvratila vatru i ranila napadača”, kaže komandir izraelske policije Yaakov Shabtai.

Posljednja dešavanja u Palestini dosad su najveći izazov primirju postignutom u novembru.

Tada je, pod pokroviteljstvom Egipta, prekinut osmodnevni izraelski napad na Pojas Gaze, tokom kojeg je poginulo 158 Palestinaca i šest Izraelaca.

Izvor: Al Jazeera