Molitva za najmlađeg političkog zatočenika

Tibetanci, koji žive u egzilu u Indiji, obilježavaju rođendan Pančen-Lame jedanaestog. Budistički redovnici okupili su se kako bi zajedničkom molitvom odali počast najmlađem političkom zatočeniku u svijetu. 

Pančen-lama drugi je najviši rang, po tibetansko-budističkoj hijerarhiji, odmah iz dalaj-lame. Ovo je već 18. godina kako njega i njegovu porodicu kineske vlasti drže u pritvoru.

Vjernici širom svijeta zabrinuti su za njegovo zdravlje i blagostanje. Molitvi se pridružio i velik broj mještana kao i turista.

Kršenje ljudskih prava

Sonam Dorjee, službenik socijalne pomoći u egzilu, kaže: “Danas je 24. rođendan njegove svetosti, pančen-lame. Krajnje je vrijeme da narod Republike Kine razmotri puštanje na slobodu i njega i članova njegove porodice. Mi, Tibetanci, vjerujemo da sve što se događa na Tibetu brutalno krši ljudska prava. Krajnje je vrijeme da se oslobode ne samo politički zatvorenici nego i Pančen-lama i njegova porodica.”

Molili su se i za žrtve, koje su se spalile i preminule od zadobijenih rana. Od 2009. godine više od 100 Tibetanaca žrtvovalo je svoj život u znak protesta protiv kineske vlasti. Posljednja žrtva je majka trogodišnjeg djeteta.

Lobasang Sangay, premijer tibetanske Vlade u egzilu, objašnjava: “Majka trogodišnjeg sina se nažalost odlučila na samožrtvovanje. Preminula je od zadobivenih rana. Okupili smo se u znak sjećanja na nju i ostale žrtve samospaljivanja. Molimo se za njih i članove njihovih porodica.”

Misteriozni nestanak

Deseti Pančen-lama misteriozno je nestao 1989. godine, te budisti vjeruju da se reinkarnirao u šestogodišnjaka, koji je postao 11. Pančen-Lama.

Kineske trupe zauzele su Tibet 1950. godine.  U posljednjih nekoliko mjeseci, kineske vlasti u raznim pokrajinama Tibeta koriste novu taktiku kako bi spriječili proteste i obeshrabrili demonstrante.

Hapse sve osobe, koje potiču ljude na samospaljivanje.

Izvor: Al Jazeera