Kineski brodovi ušli u vode Japana

Japanska Vlada uputila je protestnu notu kineskom ambasadoru zbog flotile brodova koja je ušla u teritorijalne vode u blizini otočja na koje pravo polažu obje zemlje.

Ministarstvo vanjskih poslova Japana u utorak je saopćilo da je pozvalo kineskog diplomatu nakon što je osam kineskih brodova ušlo u zonu arhipelaga Senkaku, a koje Kina naziva Diaoyu, čiji je jedan dio Japan nacionalizirao u septembru prošle godine.

Kineski brodovi su potisnuli flotilu od 10 ribarskih brodica sa blizu 80 japanskih aktivista grupacije Banbare Nippon, koja je uplovila u blizinu otočja u utorak u ranim jutarnjim satima.

Japanski brodovi su se povukli nakon što je izdato naređenje od njihove obalne patrole.

Japanski premijer je obećao da će “silom protjerati bilo kakvo kinesko iskrcavanje na otoke u centru teritorijalne zone”, pošto su kineski brodovi uplovili u sporne vode.

Kineski brodovi u japanskim vodama

“Naši obavještajni podaci govore o tome da je veliki broj kineskih ratnih brodova ušao u teritorijalne vode Japana”, izjavio je ovim aktivistima neidentificirani član japanske obalne patrole.

Ovu vijest potvrdio je i sekretar japanske Vlade Yoshihide Suga.

Japanska obalska straža je nakon toga otpratila ove ribarske brodove u luku Ishigaki, odakle su i došli.

Japanski i kineski brodovi se već neko vrijeme igraju mačke i miša u blizini ovih otoka Istočnog kineskog mora, koji se nalaze pod japanskom kontrolom, a nad kojima Kina pokušava uspostaviti svoj suverenitet.

Izvor: Agencije