EUTM spreman da obučava vojnike u Maliju

Misija EUTM-a koju čini 550 ljudi, od kojih je 200 instruktora, stigla je u u bazu Kulikoro, šezdesetak kilometara od Bamaka (Reuters)

Misija Evropske unije u Maliju (EUTM) spremna je dočekaTI prvi bataljon od 670 vojnika, koje će obučiti kako bi malijska vojska mogla dugoročno braniti zemlju, izjavio je u srijedu njen zapovjednik u Briselu.

“Prvi vojnici će, kako je predviđeno, biti dočekani drugog aprila”, izjavio je novinarima general Francois Lecointre.

Misija koju čini 550 ljudi, od kojih je 200 instruktora, stigla je u u bazu Kulikoro, šezdesetak kilometara od Bamaka.

U misiji UN-a učestvuju 23 zemlje. Misija ima budžet od 12,3 miliona eura za početni mandat od 15 mjeseci.

Malijska vojska je u srijedu saopćila da su od 11. januara ubijena 63 malijska vojnika i skoro 600 pobunjenika, dok je Čad izgubio 26 vojnika, a Francuska pet.

Preporuka Bana

Afričke snage razmještene u Maliju trebale bi se pretvoriti u UN-ovu mirovnu operaciju, preporučio je u utorak Vijeću sigurnosti generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.

“Iako je ekstremistima i kriminalnom elementu zadat težak udarac, oni nastavljaju biti značajna prijetnja sigurnosti civilne populacije i osoblju UN-a u Maliju”, rekao je Ban.

Afričke snage podržane od UN-a krajem aprila trebaju preuzeti dužnosti u Maliju od Francuske, koja povlači svojih 4.000 vojnika.

U izvještaju Vijeću sigurnosti generalni sekretar je preporučio da afričke snage, poznate kao AFISMA, postanu UN-ove mirovne snage od 11.200 vojnika i 1.440 policajaca kada se okončaju veći sukobi.

Planirano je stvaranje takozvanih paralelnih snaga, koje bi radile u uskoj saradnji s UN-ovom misijom, a vojnike za te snage, prema najavama diplomata, vjerojatno će dati Francuska.

Paralelne snage ne bi imale formalan mandat UN-a, ali bi djelovala uz neformalno odobrenje Vijeća sigurnosti. U izvještaju se ne navodi vremenski okvir za tu misiju.

Izvor: Agencije


Povezane

Vlada spominje kraj aprila za početak povlačenja 4.000 vojnika, a do tada će francuske trupe nastaviti sa borbenom misijom, naročito u pograničnom dijelu sa Alžirom.

Published On 20 Mar 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO