Izraelska policija ranila 94-ero Palestinaca

Protesti su izbili ispred vojnog zatvora Ofer u kojem glađu štrajkuju zatočeni palestinski politički zatvorenici (Wikipedia)

U sukobima sa izraelskim sigurnosnim snagama na Zapadnoj obali u petak je ranjeno 94-ero Palestinaca, tokom protesta u znak solidarnosti sa Palestincima u vojnom zatvoru Ofer kraj Ramale koji štrajkuju glađu, saopćio je palestinski Crveni polumjesec (CP).

Glasnogovornica zatvorske službe u međuvremenu je saopćila da su tri štrajkača prebačena iz zatvora u bolnicu radi kontrole.

Policija je demonstrante koji su bacali kamenice rastjerivala suzavcem, šok bombama i živom municijom. Više od polovine pomenutog broja ranjeno je ispred vojnog zatvora Ofer, gdje je zatvoreno stotine Palestinaca, kazao je predstavnik CP-a Muhammad Ayad.

Hiljade Palestinaca protestiralo je širom Zapadne obale, uključujući njih oko 2.000 na sjeveru, gdje su sukobi izbili između omladine i izraelskih vojnika blizu jednog kontrolnog punkta, javio je AFP.

Uhapšeni i maloljetnici

Još 2.000 Palestinaca demonstriralo je na vojnom punktu kraj Jenina, gdje su također izbili sukobi s izraelskim vojnicima koji su demonstrante rastjerivali suzavacem i uhapsili njih 17. 

Demonstrirali su i vjernici oko džamije Al Aksa. Oni su bacali kamenice, a policajci su odgovorili šok bombama, izjavio je glasnogovornik policije Mickey Rosenfeld i dodao da je petoro Palestinaca uhapšeno, uključujući četvoricu maloljetnika.

Sudbina palestinskih zatvorenika, posebno onih koji štrajkuju glađu već mjesecima s prekidima, izazvala je proteste širom palestinskih teritorija od početka februara i zadala brige međunarodnoj zajednici. Dvojica štrajkača su pritvorena od novembra bez suđenja, a druga dvojica su oslobođena 2011. u okviru razmjene otetog izraelskog vojnika za više od hiljadu palestinskih zatvorenika ali su kasnije ponovo uhapšeni.

Još u utorak je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izrazio duboku zabrinutost, posebno za štrajkača Samira Issawija, koji je u četvrtak osuđen na osam mjeseci zatvora, jer je prekršio uslove oslobađanja od ranije kazne.

Izvor: Agencije