Izraelska policija ranila 94-ero Palestinaca

Protesti su izbili ispred vojnog zatvora Ofer u kojem glađu štrajkuju zatočeni palestinski politički zatvorenici (Wikipedia)

U sukobima sa izraelskim sigurnosnim snagama na Zapadnoj obali u petak je ranjeno 94-ero Palestinaca, tokom protesta u znak solidarnosti sa Palestincima u vojnom zatvoru Ofer kraj Ramale koji štrajkuju glađu, saopćio je palestinski Crveni polumjesec (CP).

Glasnogovornica zatvorske službe u međuvremenu je saopćila da su tri štrajkača prebačena iz zatvora u bolnicu radi kontrole.

Policija je demonstrante koji su bacali kamenice rastjerivala suzavcem, šok bombama i živom municijom. Više od polovine pomenutog broja ranjeno je ispred vojnog zatvora Ofer, gdje je zatvoreno stotine Palestinaca, kazao je predstavnik CP-a Muhammad Ayad.

Hiljade Palestinaca protestiralo je širom Zapadne obale, uključujući njih oko 2.000 na sjeveru, gdje su sukobi izbili između omladine i izraelskih vojnika blizu jednog kontrolnog punkta, javio je AFP.

Uhapšeni i maloljetnici

Još 2.000 Palestinaca demonstriralo je na vojnom punktu kraj Jenina, gdje su također izbili sukobi s izraelskim vojnicima koji su demonstrante rastjerivali suzavacem i uhapsili njih 17. 

Demonstrirali su i vjernici oko džamije Al Aksa. Oni su bacali kamenice, a policajci su odgovorili šok bombama, izjavio je glasnogovornik policije Mickey Rosenfeld i dodao da je petoro Palestinaca uhapšeno, uključujući četvoricu maloljetnika.

Sudbina palestinskih zatvorenika, posebno onih koji štrajkuju glađu već mjesecima s prekidima, izazvala je proteste širom palestinskih teritorija od početka februara i zadala brige međunarodnoj zajednici. Dvojica štrajkača su pritvorena od novembra bez suđenja, a druga dvojica su oslobođena 2011. u okviru razmjene otetog izraelskog vojnika za više od hiljadu palestinskih zatvorenika ali su kasnije ponovo uhapšeni.

Još u utorak je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izrazio duboku zabrinutost, posebno za štrajkača Samira Issawija, koji je u četvrtak osuđen na osam mjeseci zatvora, jer je prekršio uslove oslobađanja od ranije kazne.

Izvor: Agencije


Povezane

Palestinac koji štrajkuje glađu od augusta bit će još mjesec dana u zatvoru, ali ga nakon toga čeka drugo suđenje.

Published On 21 Feb 2013

Palestinac koji više od 200 dana štrajkuje glađu u utorak bi trebalo da se pojavi pred sudom, na saslušanju na kojem će mu možda biti odobrena kaucija. Samir Issawi postao je simbol svih koji se bore za oslobađanje palestinskih političkih zatvorenika. Issawijev brat uhapšen je u ponedjeljak. I ostatak porodice Issawi našao se na meti […]

Published On 18 Feb 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO