Parlament prihvatio ostavku bugarske Vlade

Bugarski Parlament prihvatio je u četvrtak ostavku Vlade, nakon niza nasilnih protesta zbog visokih računa za struju, čime je otvoren put za prijevremene izbore u najsiromašnijoj članici Evropske unije (EU), koji bi mogli biti održani već u aprilu.

Nakon što su poslanici izglasali da prihvataju ostavku Vlade, predsjednik Rosen Plevnelijev će zatražiti od tri najveća partije u Parlamentu da formiraju vladu koja će voditi zemlju do izbora, koji su prvobitno trebali biti održani u julu, javio je Reuters.

Međutim, partija GERB odlazećeg premijera Bojka Borisova i opoziciona Socijalistička partija nisu zainteresirani da učestvuju u prelaznoj vladi, što bi značilo da bi izbori mogli biti zakazani već za april.

“Samo parlamentarni izbori mogu pokazati volju Bugara”, rekao je zamjenik premijera Cvetan Cvetanov prije glasanja u Parlamentu.

Borisov je u srijedu uputio Parlamentu zvanično pismo u kojem je podnio ostavku Vlade, poslije osmodnevnih protesta zbog povećanja cijene struje i mjera štednje, tokom kojih je povrijeđen i priveden veći broj ljudi, podsjeća Tanjug.

Demonstranti su tražili ostavku Vlade, optuživši je da nije uspjela poboljšati njihov sve lošiji životni standard, po čemu su na samom začelju u EU.

Izvor: Agencije