Katalonski javni servis bojkotirao kralja

Kao zvanični razlog za štrajk katalonska TV3 je navela mjere štednje (Reuters)

Javni servis španske pokrajine Katalonije ove godine, prvi put od obnavljanja monarhije, nije prenosio tradicionalno obraćanje španskog kralja Juana Carlosa povodom Božića.

U svom obraćanju kralj nije direktno govorio o spornom pitanju katalonske nezavisnosti, ali je apelirao na Špance da se ujedine i prihvate međusobne različitosti u trenutku dok se zemlja bori da izađe iz duboke petogodišnje ekonomske krize, koja je mnoge ljude ostavila bez posla, prenio je Reuters.

Radnici katalonske televizije TV3 su, međutim, na pola sata štrajkovali tokom trajanja kraljevog govora.

Time su još jednom naglašene separatističke težnje regiona pred najavljeni referendum o nezavisnosti, ocjenjuje Reuters.

Zvanični razlog za štrajk je protest zbog mjera štednje i prebacivanja jednog dijela produkcije na firme van matične kuće.

Bojkot baskijske televizije

Glasnogovornica TV3 saopćila je da će tokom kraljevog govora biti puštene reprize nekih emisija, a njegov govor naći će se kasnije na sajtu televizije.

Govor Juana Carlosa nije emitirala ni baskijska televizija EiTV, ali to nije iznenađenje, jer je u toj španskoj regiji sa snažnim pokretom za nezavisnost na vlasti baskijska nacionalistička stranka PNV, koja je tradicionalno veoma kritična prema monarhiji.

Premijer katalonske Vlade Artur Mas saopćio je kako su se političke partije tog regiona dogovorile da referendum o nezavisnosti bude održan 9. novembra sljedeće godine.

Političke stranke su postigle načelni dogovor da održe glasanje, na kojem će se od građana Katalonije tražiti da odgovore da li misle da Katalonija treba biti nezavisna država.

Španski premijer Marijano Rajoy rekao je da će referendum biti neustavan i najavio da će u Parlamentu i pred sudovima pokušati blokirati namjeru katalonskih vlasti.

Masovni pokušaji da se organizira referendum mogli bi da označe politički kraj za njega i njegovu stranku.

Anketa o referendumu

Ukoliko Vlada u Madridu uspije spriječiti njegovo održavanje, Masova koalicija sa radikalnom partijom ERC mogla bi da se raspadne, a on sam bi mogao biti primoran da raspiše prijevremene izbore, na kojima bi najvjerovatnije izgubio, navodi Reuters.

Nedavna anketa je pokazala kako se većina Katalonaca zalaže za pravo da odlučuje na referendumu o nezavisnosti i smatraju kako premijer Rajoy treba da odobri glasanje.

Prema rezultatima ankete, na osnovu odgovora 800 ispitanika 74 posto njih smatra da imaju pravo izjasniti se o odnosima sa Španijom.

Riječ je o referendumu koji će biti održan dva mjeseca poslije sličnog glasanja u Škotskoj o otcjepljenju od Ujedinjenog Kraljevstva.

Nasuprot tome, britanska Vlada pristala je prihvatiti ishod referenduma u Škotskoj.

Izvor: Agencije