Hiljade bježe od rata, nemira i siromaštva

Ujedinjeni narodi navode kako je širom svijeta najveći broj izbjeglica od 1994. godine.

Hiljade osoba koje traže azil, a koje većinom dolaze iz Afganistana i Bliskog istoka, polaze prema Indoneziji svake godine, a opasni put ih vodi preko Indijskog okeana do Australije.

Oni bježe od rata, političkih nemira i siromaštva te traže priliku za novi život.

Priliv imigranata je veliki politički problem za Indoneziju i Australiju, naročito jer Indonezija nije potpisala Konvenciju UN-a o izbjeglicama iz 1951. godine i nema obavezu prihvatiti izbjeglice.

S druge strane, Australija je potpisnica Konvencije.

Izbjeglice koje traže azil u trećim državama plaćaju krijumčarima ljudi na hiljade dolara za opasne vožnje brodom do Božićnih otoka.

Pomoć i zaštita

Članice Evropske unije prave razlike između osoba koje traže azil i izbjeglica.

Tražitelji azila ne dobivaju status izbjeglica sve dok članica ne donese odluku da oni ispunjavaju uslove za taj status kroz zakonsku proceduru.

Više od 26 miliona osoba – 10,4 miliona izbjeglica i 15,6 miliona raseljenih osoba – dobivali su od UNHCR-a zaštitu ili pomoć  na kraju 2009. godine. Ta cifra je za oko milion bila manja godinu ranije.

Do kraja 2009. godine UNHCR je identificirao skoro 6,6 miliona apatrida u 60 država.

Međutim, ova organizacija je procijenila da je ukupni broj osoba bez države širom države širom države daleko veći i da je blizu cifre do 12 miliona osoba.

Trenutno oko 1,5 miliona osoba kojima je priznat status izbjeglica živi u 27 članica EU-a te u Norveškoj i Švicarskoj, dok na globalnom nivou ta cifra iznosi oko 16 miliona.

Izvor: Al Jazeera