Ne prestaju protesti protiv silovatelja

I dalje traju protesti u Indiji nakon silovanja 23-godišnje studentice, koja je potom na smrt premlaćena. Očekuje se da postupak pred sudom počne naredne sedmice. Optuženim za silovanje i ubistvo prijeti smtrna kazna.

Peterica muškaraca optuženih za silovanje studentice pojavit će se pred sudom u ponedjeljak, piše u odluci suda u Nju Delhiju. Protiv njih je u petak podignuta optužnica, ali se nisu pojavili na sudu.

Šesti optuženi je mlađi od 18 godina, pa će se protiv njega voditi odvojeni postupak pred sudom za maloljetnike.

Sud se suočava s još jednim problemom – advokati su jedinstveni da ne učestvuju u odbrani optuženih za silovanje.

U prvom pojavljivanju pred kamerama prijatelj žrtve silovanja, koji se u trenutku napada nalazio s njom u društvu, optužio je policiju da nije pravovremeno reagirala.

“Policijska patrola koja je stigla samo je posmatrala cijeli slučaj. Dali su nam neke dijelove odjeće, kojima sam pokrio svoju prijateljicu. Uprkos svemu, iako smo dugo čekali, ambulantno vozilo nije stiglo. Više sam bio zabrinut za prijateljicu nego za sebe, jer se njeno stanje pogoršavalo zbog obilnog krvarenja. Policija nas je stavila u svoje auto i, umjesto da nas odvedu u najbližu ambulantu, odvezli su nas u udaljenu bolnicu. Mnoge se stvari moraju promijeniti”, kaže svjedok zločina.

Zvaničnici policije reagirali su na ove optužbe.

Demostracije širom indije

“Moramo pojasniti da policijske patrole nisu u nadležnosti policijskih stanica, nego pod kontrolom centralne policijske uprave. Oni se pokreću i odgovaraju na nasreće i prevoze unesrećene do bolnice bez obzira na nadležnost bolnice. Druga je stvar što su žrtve prabačene u državnu, a ne u privatnu bolnicu”, rekao je Vivek Gogia iz policije Nju Delhija.

Vlada je pokrenula inicijativu za pooštravanje zakona vezanih za silovanje. Komisija koja radi na ovome već je dobila oko 17.000 prijedloga građana o definiranju novog zakona.

Širom Indije traju demonstracije, u kojima se traži žestoko kažnjavanje silovatelja. U Maharaštri, pokrajini na zapadu Indije, demonstranti traže rješavanje ranijih slučajeva silovanja, kao i oštrije kazne za silovatelje.

“Okupili smo se ovdje da tražimo pravdu za Neinu. Tri godine su prošle a pravda još nije zadovoljena. Optuženi je u bijegu već 15 mjeseci. Nije se predao policiji, nita ga oni mogu uhapsiti”, izjavio je Abhijit Pujari, suprug žrtve silovanja Naine Pujari.

Po uzoru na indijske, protesti protiv silovanja počeli su i u Nepalu, gdje demonstranti također ističu veliki broj neriješenih slučajeva silovanja i lošu reakciju vlasti.

Demonstranti su odlučni ostati na ulicama sve dok Vlada ne udovolji njihovim zahtjevima, a to su, prije svih, oštrije kazne i brža suđenja za počinitelje ovakvih zločina.

Izvor: Al Jazeera