UN: Hemikalije sve kobnije za ljude i okoliš

Pripadnici Greenpeacea optužili su proizvođače sportske odjeće u Kini za zagađivanje rijeka opasnim hemikalijama (AFP)
Pripadnici Greenpeacea optužili su proizvođače sportske odjeće u Kini za zagađivanje rijeka opasnim hemikalijama (AFP)

Brzo rastuća potrošnja hemikalija, naročito u zemljama u razvoju, sve više ugrožava zdravlje ljudi i prirodnu sredinu, izazivajući i ogromne troškove, navodi se u izvještaju Programa za zaštitu prirodne sredine Ujedinjenih naroda (UNEP).

Nekada mali proizvođači i potrošači hemikalija, zemlje u razvoju, danas su tržište koje bilježi najveći rast u ovom sektoru.

Te zemlje uvoze ili same proizvode hemikalije potrebne za industrijsku i poljoprivrednu proizvodnju.

Ove supstance nalaze primjenu u proizvodnji mobilnih telefona, kompjutera, plastičnih komponenti za automobile, kao i boja za tekstil, deterdženata i adheziva ili pesticida za potrebe agrara.

Bez zakona

U mnogim zemljama u razvoju, međutim, nedostaju adekvatni propisi o sigurnom rukovanju ili odlaganju hemikalija.

UNEP u izvještaju zaključuje da su razvijene zemlje Zapada i dalje najveći proizvođači hemikalija, ali im se brzo primiču Brazil, Kina, Indija, Rusija i još neke države u tranziciji.

Između 2000. i 2010. proizvodnja hemikalija u Kini i Indiji je rasla godišnjom stopom od 24 odnosno 14 posto, a u Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu i Njemačkoj za pet do osam posto.

U izvještaju UNEP-a se predviđa da će globalna prodaja hemikalija do 2050. biti povećavana za skoro tri posto godišnje.

Za Afriku i bliskoistočne zemlje se predviđa da će do 2020. godine povećati proizvodnju hemikalija za 40 posto, dok će u latinoameričkim zemljama ta stopa biti povećana za 33 posto.

Veliki gubici

Takav trend, međutim, nosi i rizike.

Loše rukovanje nestabilnim hemikalijama je odgovorno za globalne privredne gubitke procijenjene na 236,3 milijarde dolara, upozorio je UNEP.

Izloženost živi rezultira oštećenjima zdravlja i prirodne sredine, koja koštaju 22 milijarde dolara.

Tokom samo jedne godine zagađenost vode je komercijalnom ribarstvu u Kini nanijela štetu od 634 miliona dolara.

Akumulirani troškovi bolesti i povreda, koji su u vezi sa poljoprivrednim hemikalijama, između 2005. i 2020. bi na malim farmama zemalja Subsaharske Afrike mogli dostići 90 milijardi dolara, naveo je UNEP.

U izvještaju se navodi i primjer jednog sela u Ekvadoru, smještenog u blizini naftnog polja, čije se stanovništvo kupalo i pilo vodu u kojoj je sadržaj nafte bio 288 puta veći od dozvoljenog maksimuma u Evropi.

UNEP se u izvještaju založio za pametniju upotrebu hemikalija, uključujući smanjivanje njihove doze u sredstvima za poljoprivredu, kao i za efikasnije recikliranje, umjesto opasne tehnike izvlačenja zlata i bakra iz elektronskog otpada.

Izvor: Agencije


Povezane

Sud je naložio djelimično zatvaranje fabrike, nakon istraživanja koje je povezalo hemikalije iz fabrike sa stotinama smrtnih slučajeva u posljednjih trinaest godina.

18 Aug 2012

Američka vlada pokrenula je operaciju čišćenja ostataka miliona litara otrovnih hemikalija koje je ispustila na Vijetnam prije gotovo 50 godina. Prva faza projekta, koji će koštati 41 milion dolara, pokrenuta je u jednoj od nekadašnjih američkih vojnih baza. Ali za hiljade vijetnamskih beba, rođenih sa deformitetima, projekat je došao nekoliko desetljeća prekasno.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO