Facebook ukida prepoznavanje lica u Evropi

Facebook mora poboljšati informacije o zaštiti podataka za postojeće korisnike (EPA)

Društvena mreža Facebook obustavila je nakon žestokih kritika spornu funkciju prepoznavanja lica među korisnicima u Evropi, objavljeno je u petak.

Facebook je poručio da će do 15. novembra izbrisati sve dosad skupljene biometrijske podatke korisnika, saopćio je irski državni Ured za zaštitu podataka, a prenose njemački mediji.

Prepoznavanje lica u Evropi već sada nije moguće, navodi se u saopćenju. Prepoznavanje crta lica trebalo bi pomoći korisnicima da na fotografijama pronađu svoje prijatelje i da ih označe, tumačio je Facebook ideju svoga projekta.

Stručnjaci za zaštitu podataka, međutim, smatraju da banka podataka s biometrijskim podacima miliona korisnika krije nemjerljiv potencijal za zloupotrebu i zatražili su da se korisnici prije mogućeg uključivanja funkcije izričito pitaju za pristanak.

Uvažene primjedbe

Facebook je ranije tvrdio da je funkcija prepoznavanja crta lica potpuno u skladu s evropskim propisima o zaštiti podataka i nada se da će funkcija ipak biti omogućena.

“Nadamo se da ćemo i evropskim korisnicima opet dati na raspolaganje veličanstveni pomoćni alat”, saopćio je Facebook.

Irski državni ured za zaštitu podataka nadležan je za nadzor Facebooka u Evropi, jer je kompanija odabrala Irsku za svoje evropsko sjedište.

Ured je u petak objavio najnoviji nadzorni izvještaj na 200 stranica, u kojem iskazuje zadovoljstvo time što je Facebook uvažio njegove primjedbe iz decembra 2011. godine.

Facebook mora ipak poboljšati informacije o zaštiti podataka za postojeće korisnike, saoopćio je irski državni Ured za zaštitu podataka.

Izvor: Agencije


Povezane

Količina pohranjenih informacija na Facebooku, samo u 2011. godini, dva puta veća nego svi pisani radovi čovječanstva i na svim jezicima.

Published On 17 Jul 2012

Najpopularnija društvena mreža novi telefon planira izbaciti na tržište iduće godine, piše New York Times.

Published On 29 May 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO