Nijemci pamte marku, Francuzi vole euro

Većina Nijemaca smatra da bi bolje živjeli da nisu izbacili svoju marku

Skoro dvije trećine Nijemaca smatra kako bi bolje živjeli da nisu izbacili svoju marku, dok su Francuzi daleko optimističniji u pogledu jedinstvene valute eura, pokazuju rezultati istraživanja njemačke fondacije Bertelsman objavljeni u ponedjeljak.

Skoro 65 posto Nijemaca smatra da bi njihova lična situacija bila znatno bolja da su zadržali njemačku marku, u poređenju sa 36 posto Francuza koji bi voljeli vratiti franak, pokazuje istraživanje.

Prema istraživanju provedenom u periodu od trećeg do osmog jula u obje zemlje, Nijemci su, također, manje okrenuti Evropskoj uniji (EU).

Blizu 49 posto ispitanih Nijemaca smatra kako bi bolje živjeli da nikada nije došlo do osnivanja EU-a, dok 34 posto Francuza dijeli isti stav.

Skoro 65 posto Nijemaca smatra da bi njihova lična situacija bila znatno bolja da su zadržali njemačku marku.

To istraživanje, koje je, također, provedeno u Poljskoj, pokazuje da samo 28 posto Poljaka vjeruje kako bi bolje živjeli bez EU-a.

Ipak, uprkos očiglednom skepticizmu u pogledu eura, 69 posto Nijemaca smatra da je EU model za ostatak svijeta, u poređenju sa 56 posto Francuza i 59 posto Poljaka.

Riječ je o telefonskoj anketi, u kojoj je učestvovalo 1.000 ljudi u Njemačkoj, 1.004 u Francuskoj i 1.000 u Poljskoj.

Izvor: Agencije