Barroso predlaže federaciju umjesto EU

Evropska unija (EU) treba prerasti u federaciju nacionalnih država, izjavio je predsjednik Evropske komisije (EK) Jose Manuel Barroso.

Na taj način pozvao je članice da se dodatno odreknu dijela suvereniteta i krenu ka punoj integraciji.

Češka odlučno protiv

Češki predsjednik Vaclav Klaus u srijedu je odlučno odbacio ideju Barrosa o stvaranju evropske federacije.

“Jedino što smatra pozitivnim u Barrosovom govoru u EP-u je to da je po prvi put jasno priznao stvarne ciljeve današnjih protagonista daljnjeg produbljenja evropske integracije”, izjavio je Klaus za češke medije.

“Godine 2004. smo pristupili EU, a ne federaciji u kojoj ćemo postati nevažna pokrajina”, naglasio je češki predsjednik.

Takvoj federaciji Češka nipošto ne bi trebala pristupiti, smatra on.

“Naprotiv, trebali bismo razmisliti o tome kako ćemo obnoviti svoju državnost i suverenost”, dodao je Klaus.

Dok su žurili na sjednicu Evropskog parlamenta u Strasbourgu, neki europoslanici govor predsjednika EK-a od srijede ranije nisu mogli ni zamisliti.

Novo značenje integracijama

Višedecenijsko postojanje EU značilo je odricanje od brojnih nadležnosti, međutim, Barroso je dao novo značenje eurointegracijama članica.

“Politička unija s koherentnom vanjskom i odbrambenom politikom naposljetku znači da sadašnja EU mora evoluirati. I nemojmo se plašiti to izgovoriti. Mi se trebamo kretati ka federaciji nacionalnih država. To nam treba”, rekao je Barroso.

Ukoliko se ova zamisao ostvari, trebalo bi potpisati novi ugovor između članica, navodi Barroso.

Ipak, ne treba zaboraviti da je razlog svemu duboka ekonomska kriza Unije.

Lijek za posrnulu valutu

Barroso smatra da bi upravo federacija mogla biti pravi lijek za posrnulu evropsku valutu.

“Zašto nam treba ‘više Evrope’? Treba nam više Evrope ako želimo zadržati i održati zajedničku valutu. Treba nam više integracije institucija, ali i veća harmonizacija pravila, da bismo izbjegli ponašanja koja su protiv zajedničkih pravila. Ako nam se neke članice ne žele pridružiti, to je, naravno, njihovo pravo. Ali, ne bi trebali imati pravo osporavati one koji žele snažniju Uniju, da je izgrade ne samo zbog valute, nego zbog naših zajedničkih ciljeva ujedinjene Evrope”, rekao je Barroso.

Niko ne zna kako bi ta eventualna federacija izgledala, ali ured predsjednika EK-a radi na tome.

Najavljeno je da bi prijedlog transformacije EU u federaciju mogao biti objavljen sredinom 2014. godine.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Finansijskim tržištima očajnički treba plan EU-a koji vodi tješnjoj fiskalnoj, bankarskoj i političkoj integraciji, neophodnoj da se jedinstvena valuta pokaže održivim dugoročnim prijedlogom.

Prije značajnog sumita Evropske unije predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso poručio je da sastanak lidera može ne samo usporiti pad eurozone, nego da mora dati jake smjernice za evropski plan rasta. Prilog Katarine Drlje.

Published On 27 Jun 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO