Dogovor Pakistana i SAD-a o konvojima NATO-a

Blokada opskrbnih puteva za NATO uslijedila nakon pogibije 24 pakistanska vojnika u američkom napadu (Reuters)

Pakistan je u utorak potpisao sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama o prolazu konvoja NATO-a kroz tu zemlju za snabdijevanje trupa u Afganistanu.

Islamabad je pristao da ponovo otvori kopnene puteve za NATO konvoje ka Afganistanu, koji su sedam mjeseci bili u blokadi nakon pogibije 24 pakistanska vojnika u napadu američke bespilotne letjelice. Opskrbni putevi privremeno su bili otvoreni početkom ovog mjeseca.

‘Transparentnost i otvorenost’

Dogovor je postignut kao dio napora za prevazilaženje krize koja je nastala zračnim napadom i otkrivanjem Osame bin Ladena u Pakistanu.

Pakistanski Parlament, početkom ove godine, insistirao je na tome da se zabrani transport naoružanja kroz zemlju, a zapadni zvaničnici tvrde da to nikada nije bio slučaj, prenosi AFP.

Neimenovani pakistanski zvaničnik je kazao da sporazum daje pravo Pakistanu da odbije svaku isporuku i da nadzire kretanje specijalnim radiočipovima koji će biti postavljeni na kontejnere.

Najviši američki diplomata trenutno u Pakistanu Richard E. Hoaglend, koji je potpisao sporazum ispred Washingtona, objasnio je da je ovaj dokument “dokaz povećanja transparentnosti i otvorenosti” između dvije vlade.

Izvor: Agencije