Charles Taylor traži ukidanje kazne

Taylor je krajem maja osuđen na 50 godina zatvora, pošto je proglašen krivim za naoružavanje pobunjenika (AP)

Bivši predsjednik Liberije Charles Taylor uložio je žalbu na pedesetogodišnju zatvorsku kaznu koju mu je izrekao Specijalni sud za Siera Leone zbog zločina počinjenih u toj zemlji.

Taylor zahtijeva da Apelaciono vijeće poništi zve zaključke o krivici i presudu koja mu je izrečena te da ukine kaznu, navodi se u zahtjevu odbrane, dostavljenom Sudu smještenom nedaleko od Haga.

Taylor (64) je proglašen krivim u aprilu zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, počinjenih tokom građanskog rata u Siera Leoneu između 1991. i 2001. godine.

Naoružavanje pobunjenika

Krajem maja osuđen je na 50 godina zatvora pošto je proglašen krivim po 11 tačaka za naoružavanje pobunjenika u Siera Leoneu u zamjenu za “krvave dijamante”.

U ratu je poginulo blizu 120.000 ljudi.

Sud je utvrdio da je Tayloru plaćeno dijamantima iskopanim u rudnicima pod kontrolom pobunjenika, koji su ubijali, silovali i sakatili svoje žrtve, te regrutirali djecu u vojnike i držali seksualno roblje, prenosi AFP.

Taylor je tokom suđenja tvrdio da je nevin.

U procesu je svjedočilo nekoliko poznatih ličnosti, među kojim je bila i manekenka Naomi Campbell, koja je pričala o dijamantima koje je od Taylora dobila na poklon 1997. godine.

Izvor: Agencije