Zakonom protiv prisilnih brakova u Britaniji

Cameron u razgovoru sa Jedinicom protiv prisilnih brakova pri Foreign Officeu, u Londonu 8. juna (Getty Images)

Roditelji u Engleskoj i Walesu, koji tjeraju svoju djecu na brak, suočit će se sa zatvorskim kaznama prema novom predloženom zakonu koji je objavila britanska Vlada.

Planovi da se prisilni brakovi smatraju kriminalnim djelom došli su nakon zvaničnih podataka o više od dvije hiljade slučajeva kada su ljudi bili prisiljeni na brak od januara 2011. godine.

Više od polovine takvih slučajeva u Engleskoj i Walesu uključuju žene iz Pakistana, dok 20 posto čine žene iz Bangladeša i Indije.

Blizu 35 posto ovakvih brakova uključuje djevojke mlađe od 18 godina, a 13,5 posto djevojke od 16 godina ili mlađe.

“Prisilni brak je odvratan i nešto više od ropstva”, rekao je David Cameron, britanski premijer. “Prisiljavati nekoga na brak protiv njegove volje je jednostavno pogrešno i zato smo poduzeli odlučnu akciju kako bismo taj čin proglasili protivzakonitim.”

Do 2014. godine

Vlada se nada da će uvesti zakon u parlamentu do 2014. godine. Skala kazni, koje bi mogle biti izrečene, bit će opisana u zakonu.

Odluka je donesena nakon konsultacija javnosti, dobrotvornih organizacija i žrtava. Theresa May, ministrica unutrašnjih poslova, u saopćenju je opisala prisilni brak kao”zapanjujuću praksu”.

Aneeta Prem, osnivačica Udruženja Freedom, koja vodi kampanju protiv prisilnih brakova, kaže da će možda biti teško uvjeriti žene da istupe.

“Ali ako pogledate, u Engleskoj prije 30 godina imali smo isti argument o nasilju u porodici”, rekla je za Al Jazeeru.

“Kada govorimo o prisilnom braku, govorimo o zlostavljanju.”

Izvor: Al Jazeera i agencije