SAD očekuje od samita G-20 ključna rješenja

SAD je spreman podržati evropsku monetarnu uniju, ali od Evrop etraži da podrža reforme (Getty Images)

Washington ne očekuje da bi samit lidera Grupe 20 (G-20) najrazvijenijih i velikih privreda u brzom usponu koji će u nedjelju početi u Meksiku mogao donijeti ključna rješenja za izlazak iz krize eurozone.

Predsjednik SAD-a Barack Obama je izrazio zabrinitost da bi eventualni kolaps eura poslije nedjeljnih ponovoljnih parlamentarnih izbora u Grčkoj mogao ugroziti američka tržišta, što bi dodatno oslabilo njegove šanse za reizbor u novembru ove godine, prenosi AFP.

Američki sekretar za finansije Timothy Geitner izjavio je da će svijet tražiti od Njemačke i ostalih zemalja Evropske unije (EU) da razjasne planove za bankarsku uniju eurozone, finansijski zaštitni zid i kako mogu oživjeti ekonomski rast.

On je dodao da ne bi bilo u redu posmatrati insistiranje Njemačke na budžetskoj disciplini kao jedini izvor problema u eurozoni.

“Njemačka se zalaže za osnivanje monetarne unije. Mi smo spremni to podržati, ali Evropa, sa svoje strane, mora podržati reforme”, kazao je Geitner na Vijeću za vanjske odnose u Washingtonu.

Od Pekinga do Ciriha

Državni zvaničnici od Pekinga do Ciriha su počeli pripreme za zaštitu svojih valuta i ekonomija od neželjenih posljedica mogućih turbulencija koje bi zahvatile svjetska tržišta ukoliko bi izbori u Grčkoj izazvali masovni odliv novca iz eurozone.

Predsjednik Švicarske nacionalne banke Thomas Jordan je zaprijetio da će uvesti kontrolu kretanja kapitala da bi zaustavio rast franka ukoliko se toj valuti investitori okrenu kao relativno sigurnoj luci.

Banka Japana je postavila tržišnu stabilnost kao prioritet, a ekonomisti navode da bi njen glavni cilj trebao biti sprečavanje rasta jena.

Indija je unutar vlade formirala niz grupa za borbu protiv krize, s ciljem da se izbore s finansijskim pritiscima izazvanim turbulencijama u eurozoni.

U Kini ključne institucije, uključujući centralnu banku, skiciraju slične planove, koji, između ostalog, imaju za cilj mjere za stabilizaciju juana i ekonomije.

Iako će EU biti u centru pažnje predstojećih razgovora lidera G-20 u Los Cabosu, Washington se uoči krucijalnog sastanka američkog i ruskog predsjednika u ponedjeljak, prvog poslije povratka Vladimira Putina u Kremlj, nada će Kina i Rusija uspjeti stimulirati svoje privrede, budući da njihov rast posljednjih mjeseci sve više usporava.

Izvor: Agencije