Protesti u Italiji, Španiji i Portugalu

Tri najveća italijanska sindikata uspjela su u subotu okupiti oko 200.000 demonstranata na rimskoj Piazzi del Popolo.

Španci također protestiraju zbog dokapitalizacije svojih banaka, dok Portugalci u Lisabonu traže odbranu radničkih prava i dižu glas protiv siromaštva.

Protiv vlade, ali “za vrijednost posla”, autobusima, vozovima, pa čak i brodovima stigli su iz cijele Italije.

“Briga za izbore u Grčkoj je očito velika i važna, ali trebamo se sjetiti da ako je Grčka u nevolji, to je samo zato što Evropa ispočetka nije odabrala socijalnu politiku kao put izlaska iz krize”, kaže Susanna Camusso iz sindikata CGIL.

Italijanski premijer Mario Monti odlučio je svim ministarstvima smanjiti budžet, napraviti rez koji će na kraju njegove računice iznositi ukupno 30 milijardi eura.

Italijanska vlada najavila je prodaju državne imovine, tri tvrtke u vlasništvu ministarstva ekonomije bit će privatizirane i tako bi se trebalo sakupiti 10 milijardi eura.

Za bolju mladost

Nove privatizacije državnih tvrtki vrlo su izvjesne, smanjuje se broj vojnih snaga.

“Vlada je učinila što je trebala, ali se ograničila i napravila štetu uobičajenim metama: radnicima i penzionerima. Umjesto toga, jedan porez na imovinu bogatih bio bi dobar da potakne više investicija”, kaže demonstrant Gianfranco Trotta.

Rijeke ljudi zalažu se za rast, radna mjesta te ravnopravniji socijalni i porezni sistem.

Pridružili su im se studenti, koji su s natpisima “Za bolju mladost” i “Naše vrijeme je sada” izrazili nezadovoljstvo ugovorima o privremenom radu.

“Trebamo nove ljude, mlade s otvorenim umovima i novim idejama, a ne ove ljude koji nas danas vode”, kaže demonstrantica Sabrina Mameli.

Službenici koji primaju platu iz budžeta u robustnoj Montijevoj reformi bit će izloženi novim otkazima.

Dug Italije iznosi 120 posto bruto društvenog proizvoda (BD), odnosno čak 1.950 milijardi eura.

Izvor: Al Jazeera