EP o porezu na finansijske transakcije

Devet zemalja je glasalo za uvođenje ovog poreza (Reuters)

Evropski parlament (EP) je u srijedu velikom većinom usvojio prijedlog o uvođenju poreza na finansijske transakcije (FTT), za što se zalaže Francuska, a čemu se u više navrata usprotivila Velika Britanija.

Odluka u korist uvođenja FTT-a usvojena je sa 487 glasova ZA, 152 glasa PROTIV i 46 uzdržana te poziva na primjenu ovog poreza od početka 2015. godine, “čak i ukoliko se samo neke zemlje članice opredijele za njega”, prenosi AFP.

Ovo glasanje će vjerovatno izazvati negodovanje britanskog premijera Davida Camerona, koji se nešto kasnije pridružio samitu lidera Evropske unije, gdje se razgovara o podsticanju rasta širom krizom pogođene Evrope.

Velika Britanija smatra da će ovaj porez umanjiti značaj Londona kao globalnog finansijskog centra.

Međutim, devet zemalja je glasalo za uvođenje ovog poreza, među kojima su Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Portugal i Španija.

“FTT je sastavni dio izlaska iz krize. On će donijeti pravedniju raspodjelu tereta krize”, rekla je grčka poslanica Ani Podimata.

Evropski parlament je usvojio poreske stope, koje je predložila Evropska komisija, od 0,1 posto na trgovinu akcijama i obveznicama i od 0,01 posto na trgovinu finansijskim derivatima.

Izvor: Agencije