SAD osigurale tri milijarde dolara za gladne

Žene u Čadu prekopavaju i mravinjake ne bi li našle zrnevlje da nahrane djecu (Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama izjavio je petak u Washingtonu kako njegova zemlja ima moralnu obavezu da se bori protiv gladi u svijetu, najavivši nova sredstva pomoći afričkim zemljama. 

Obama je, govoreći na skupu o globalnoj poljoprivredi i sigurnosti hrane, rekao da su osigurane tri milijarde dolara iz privatnog sektora za zemlje Afrike, objasnivši da se 45 velikih multinacionalnih korporacija i afričkih kompanija obavezalo dostaviti spomenutu pomoć. 

„Kada desetine hiljada djece umire u agoniji od gladi u Somaliji, to pokazuje da mi i dalje imamo mnogo toga da uradimo“, rekao je je Obama i najavio da će prve investicije biti usmjerene u Tanzaniju, Ganu i Etiopiju, a kasnije i u ostale države. 

Eurozona potisnula Afriku

Al Jazeera je u aprilu izvijestila da je glad u Čadu tolika da žene prekopavaju mravinjake u potrazi za zrnevljem kako bi preživjele, dok neke porodice danima putuju na magarcima, vodeći djecu ka većim mjestima s nadom da u njima ima hrane.

Svjetske humanitarne organizacije upozorile su u aprilu da im je potrebno još najmanje 250 miliona dolara za borbu protiv sve ozbiljnije krize gladi, koja je ove godine pogodila više od milion djece širom zapadne i centralne Afrike.

Glad u Čadu je tolika da žene prekopavaju mravinjake u potrazi za zrnevljem kako bi preživjele.

Najmanje 15 miliona ljudi ozbiljno je ugroženo, a najviše ih je u Čadu, Maliju, Nigeru, Mauritaniji, Burkini Faso i dijelovima Nigerije i Kameruna.

Ovaj problem trebao je biti jedna od tema razgovora na samitu G8, koji će se ovog vikenda održati Camp Davidu u blizini Washingtona.

Međutim, kako je izvijestio reporter Al Jazeere Ivica Puljić, kriza u eurozoni potisnula je borbu protiv gladi u svijetu sa liste tema o kojima se treba razgovarati.

Izvor: Al Jazeera i agencije