Al Jazeera dobila nagradu za slobodu govora

Dobitnici priznanja (EPA)

Ahmed bin Jassim Al-Thani, generalni direktor Al Jazeera Media Networka, u subotu je primio nagradu Roosevelt Foundation’s Freedom of Speech and Expression na ceremoniji u holandskom gradu Middelburgu. Dodjeli je prisustvovala i holandska kraljica Beatrix.

Fondacija Roosevelt je privatna organizacija posvećena idealima i dostignućima Franklina i Elenaor Roosevelt. 

Fondacija je prepoznala dugotrajne napore Al Jazeera Media Networka “da obezbijedi nezavisne i potpune vijesti za međunarodnu publiku i da ponudi glas različitim perspektivama iz regija koje nisu u fokusu“. 

Predhodni dobitnici ove nagrade su, između ostalih, bili, Nelson Mandela, Kofi Annan, Daw Aung San Suu Kyi, J. William Fulbright, Arthur Miller, The Most Reverend Desmond Tutu, Terry Waite, Vaclav Havel, Mary Robinson.

Vizije četiri slobode

Od 1982. godine, na stotu godišnjicu rođenja američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta, Institut Roosevelt i Roosevelt Stichting dodjeljuju svake godine četiri medalje individuama koje daju primjer vizije četiri slobode koje je predsjednik Roosevelt podcrtao u svom čuvenom govoru od 6. januara 1941. godine: sloboda govora, sloboda vjeroispovijesti, sloboda od oskudice i sloboda od straha od naoružanja.

Laureati se biraju na osnovu svoje životne posvećenosti ovim idealima, koje je predsjednik Roosevelt opisao kao esencijalne uslove za ljudsku slobodu.

Rashid Hamid Wali se pridružio Al Jazeeri u martu 2003. godine i uskoro je prepoznat kao jedan od najhrabrijih članova našeg tima.

U maju 2004. godine Rashid je bio dio Al Jazeerinog tima u Iraku, kada je ubijen dok je pokušavao napraviti snimke borbi na terenu.

Duh Al Jazeere

Ali Hassan Al-Jaber iz Katara je bio voljen i cijenjen kao posvećen kamerman koji je utjelovio duh Al Jazeere.

U martu 2011. godine Ali se vraćao iz Benghazija nakon izvještavanja iz grada u blizini, kada su nepoznati borci pucali na automobil kojim se vozio. Ali je odmah prevezen u bolnicu, ali nije preživio.

Često se kaže da stojimo na ramenima divova. Tareq, Sami, Tayseer, Rashid i Ali su Al Jazeerini divovi koji će zauvijek ostati u našim srcima. Zbog njihovih žrtava, Al Jazeera je narasla od početka rada 1996. godine.
Počeli smo kao prvi nezavisni arapski kanal vijesti u svijetu, sa vizijom da omogućimo nepristrasno izvještavanje u regionu u kojem nezavisno i balansirano izvještavanje nije postojalo.

Od početka je Al Jazeera krčila put u kojem je ljudsko biće u središtu priče – sa mišljenjem i drugačijim mišljenjem kao fundamentom naših novinarskih vrijednosti. Štitili smo ove vrijednosti kroz našu posvećenost Etičkom kodu i Kodu ponašanja koji prožima sve što radimo.

U svijetu gdje su istina i ljudska prava uvijek pod napadom, Al Jazeera je – nekada pod ekstremnim pritiskom – nastavila davati glas onima koji ga nisu imali.

Prenosili smo uživo snimke iz bolnica i domova za vrijeme iračkog sukoba – i donosili slike koje su zapanjile svijet.

U ratu 2008-2009. godine bili smo jedina međunarodna mreža koja je izvještavala iz Gaze. Bolne scene uništenja i umiruće djece otkrile su ljudsku cijenu rata našoj publici širom svijeta.

Arapsko proljeće

U Haitiju smo nastavili pokrivati zemljotres dugo nakon što su druge medijske mreže napustile priču – čime smo ojačali našu obavezu prema ljudima koji su u srcu te priče.

Besprimjerno smo pratili Arapsko proljeće – i pokazali svijetu moć kolektivnog ljudskog duha u borbi za slobodu i dostojanstvo.

Sada, sa najvećom mrežom biroa diljem planete, postali smo snažna međunarodna medijska mreža – s novinarima, kanalima i incijativom koja ide iza granica i izazova konvencionalne forme.

Sa preko 25 kanala koji pokrivaju vijesti na različitim jezicima, dokumentarcima i sportom, nastavljamo širiti naša dostignuća u svijetu. Nedavno smo lansirali nekoliko novih kanala, uključujući Al Jazeeru Balkans, Al Jazeeru Sport News, a još nekoliko njih dolazi.

U srcu naše snage su Al Jazeerini zaposlenici. Oni su naša najveća vrijednost. Hrabrost naših ljudi svakodnevno rizikuju svoje živote primjer je istinskog heroizma i hrabrosti.

Naslijeđe Samija, Tayseera, Tariqa, Rashida i Alija živi dok posvećujem ovu nagradu njima – kao i svim onim novinarima širom svijeta koji su patili ili poginuli braneći slobodu govora”.

Izvor: Al Jazeera